Сега четете
Парламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост

Парламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост

Парламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това предвижда точка трета от дневния ред за работа на народните представители.

Депутатите ще продължат с разглеждането на проект на решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост. Вносители на проекта са Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители. Народното събрание ще обсъди и проект на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, предложено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Миналата седмица народните представители обсъдиха какво може да се направи за запазване на въглищните централи по повод на проекторешението, внесено от „Възраждане“. До гласуване на проекторешението не се стигна заради изчерпване на времето на пленарното заседание.

От „Възраждане“ поискаха предоговаряне на ПВУ в частта за декарбонизация в енергийния сектор и либерализацията на пазара на електрическа енергия на дребно. От ГЕРБ-СДС подкрепиха предоговаряне на цели по Плана в частта енергетика. От „Продължаваме Промяната“ предложиха България заедно с Румъния и Гърция да издейства дерогация на ангажиментите за намаляване на емисиите на въглищните централи, както и да се приеме нова енергийна стратегия на страната.

Вчера пленарната зала отхвърли искането на „Продължаваме Промяната“ (ПП) в програмата за четвъртък да бъде включено и внесеното от тях проекторешение, свързано с ПВУ. Никола Минчев настоя трите проекта да бъдат разгледанин днес, но предложението му за включване в дневния ред бе отхвърлено с 90 гласа „за“, 10 „против“ и 91 „въздържал се“, след прегласуване.

От ПП предложиха НС да приеме проект на решение за изготвяне на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция, във връзка с отразяването на последиците от войната в Украйна върху енергийната сигурност в региона и Националния план за възстановяване и устойчивост, но предложението им не бе прието.

Вижте и

Искра Михайлова от „Възраждане“ пък каза, че предложението на ПП е недопустимо и е размиване на дебата, за да не може в пленарна зала да вземат адекватното решение за запазване на въглищните комплекси.

Днес в програмата е и първо гласуване на промени в Закона за медиацията, в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за електронното управление. На второ четене депутатите ще обсъдят изменения в Закона за енергетиката, както и Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни.

Народното събрание ще разгледа проект на решение за възлагане на Министерски съвет провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000. Проектът е внесен от Делян Добрев и група народни представители.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.