Сега четете
Парламентът предколедно предпочете да свали ветото на Изборния кодекс

Парламентът предколедно предпочете да свали ветото на Изборния кодекс

Връщането на хартиената бюлетина се оказа по-приоритетно за парламента, отколкото държавния бюджет. Или поне такова беше желанието на „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Тройката, която разполага с мнозинство, наложи на останалите политически сили ветото на президента Румен Радев на промените в Изборния кодекс да се разгледа най-напред в последния работен ден на депутатите за тази година.

Това стана след цял час препирни в пленарната зала. Противниците на „хартиената коалиция“ упорито се опитваха да наложат друг дневен ред. Накрая председателят на парламента Вежди Рашидов се ядоса и напук на протестите обяви началото на обсъждането на ветото. „Хайде стига с този панаир! Започваме да работим!“, заяви той.

Възраженията на президента срещу промените в кодекса бяха в няколко посоки. Първо, той посочи, че правото на избор на гласоподавателите не се отнася до метода на гласуване, който трябва императивно да се определя от парламента. Второ, Радев изтъкна, че с въвеждането на т.нар. „бюлетина от машинно гласуване“ (която по същество е друг вид хартиена бюлетина – бел.а.) на практика се заличава смисълът на машинния вот, тъй като въпросните бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии. Трето, според него не е добре уреден въпросът с достъпа до изходния код на софтуера на машините и т.н.

Ветото вече беше отхвърлено в парламентарната правна комисия с гласовете на „хартиената коалиция“.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.