Сега четете
Парламентът остави главния прокурор недосегаем, няма да смогне да приеме закона

Парламентът остави главния прокурор недосегаем, няма да смогне да приеме закона

И този парламент няма да успее да приеме законовите промени, които уреждат специален механизъм за разследване срещу главния прокурор. Правната комисия днес само обедини отделните проекти за промяна в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Тепърва докладът ще бъде съобщен в пленарната зала, след което започва да тече срокът за предложения между първо и второ четене. Това на практика означава, че проектите нямат шанс, тъй като 48-ото Народно събрание ще бъде разпуснато в четвъртък, след като не успя да излъчи правителство.

Механизмът за разследване на главния прокурор, който да премахне неговата недосегаемост, е ангажимент, поет от България пред Брюксел с плана за възстановяване. Страната ни очаква около 6 млрд. евро по този план, но трябва да изпълни и обещанията за реформи, дадени в него. Специално тази, свързана с недосегаемостта на главния прокурор е висяща още от 2009 г., когато България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека по прословутото вече дело „Колеви“. От тогава обаче не се намери политическа воля за нужните законодателни промени. В този парламент такива паралелно внесоха служебното правителство и „Демократична България“.  Де юре и сега всеки прокурор може да разследва главния. Де факто обаче това трудно би могло да се случи независимо, тъй като всички прокурори и следователи са му подчинени.

В последните дни служебният правосъден министър Крум Зарков призоваваше парламентът да направи и невъзможното, за да бъдат приети тези промени. Най-острият отпор срещу тях идва от главния прокурор Иван Гешев. Той ги обяви за противоконституционни и ги разчете като специално писани за него.

„Учуден съм, че Зарков, който уж беше добър юрист, не обяснява както трябва и създава манипулативни очаквания, които са груб натиск върху Народното събрание“, недоволства днес и председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ). Той продължи, че не може министърът да очаква парламентът просто да подпечатва законопроектите на служебното правителство. „Това са процедурите и Зарков ги знае много добре. Всякакви други ажиотажи представляват груб натиск и опит за изнасилване на Народното събрание, на правилника и на Конституцията“, обяви Чолаков.

Вижте и

По-късно с декларация от парламентарната трибуна Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ обяви, че 48-ото Народно събрание няма политическа воля да приеме промените, регламентиращи механизъм за разследване на главния прокурор. ПП обвиниха за това останалите (без ДБ) формации в парламента – ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“.

Служебният правосъден министър Крум Зарков също реагира със специално изявление. Той посочи, че проектите са били внесени на 23 декември – в първия възможен момент след като получиха одобрението на Венецианската комисия. От тогава минаха 30 дни, поне 8 от които бяха загубени с процедурни хватки, посочи Зарков. „Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е вярно. Натисках като депутат, натисках като протестиращ, последния месец натисках като министър. И ще продължа да натискам, докато страната ни не се превърне в правова държава, в която никой не е над закона. Ако нещо разбрахме през миналия месец е, че без натиск няма да стане“, каза той. Според него в крайна сметка този закон ще бъде приет и колкото по-скоро стане това, толкова по-добре, защото това отпушва много пътища пред страната. „Малко не достигна, но не време, а воля. Аз съм напълно убеден, че тази воля скоро ще бъде факт“, завърши той.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.