Сега четете
Парламентът окончателно одобри военната помощ за Киев, Нинова зове Радев да наложи вето

Парламентът окончателно одобри военната помощ за Киев, Нинова зове Радев да наложи вето

На второ четене депутатите одобриха споразумението за  безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, след като миналата седмица на извънредно заседание Комисията по отбрана прие списъка с въоръжение, което страната ни да изпрати на Киев.

Основна тема в днешния дебат беше фактът, че информацията какво точно ще получи Украйна е класифицирана. Депутатите обаче имаха повече от една седмица да се запознаят със засекретената информация, за да си изградят мнение за днешното гласуване. В процеса на дебата стана ясно, че от 240 само 25 народни представители са се възползвали от възможността да се запознаят със списъка.

Според министъра на отбраната Димитър Стоянов България няма възможност да даде тежко оръжие, а само леко стрелково оръжие и боеприпаси. Както и на предните гласувания, най-върлите противници на изпращането на военна помощ за Украйна бяха „Възраждане“ и БСП. А от столетницата поискаха държавният глава Румен Радев да наложи вето на решението.

Георги Свиленски от БСП заяви, че българските граждани трябва да разберат за какви оръжия става въпрос. Неговият съпартиец Кристиан Вигенин пък обясни, че тук не става дума за симпатиите ни към украинските граждани, а за това, че предоставянето на въоръжение означава „ангажиране в този конфликт“.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС „става въпрос за достойноството ни като държава, защото има въпроси, които не трябва да се обдъждат публично“. „И без това чуждите разузнавания знаят повече от нас какво имаме“, иронично каза Чолаков. „В такъв случай от кого се налага да крием тези списъци“, попита Вигенин. И изрази тезата, че всичко се държи в тайна, за да може след това „без знанието на НС и на българските граждани да бъде добавено ново въоръжение, което да постави под риск българските граждани“.

Вижте и

Не се мина и без размяна на остри реплики. Лидерът на националистите Костадин Костадинов заяви, че даваме „подарък на Украйна в размер на оръжие“. И повтори тезата си, че въпросните оръжия ще бъдат използвани срещу българите в Украйна; че с решението си НС подкрепя „една голяма фашистка държава“; че българите в Украйна са репресирани и тероризирани.

В крайна сметка депутатите гласуваха дебатите по темата да бъдат прекратени и да се премине направо към гласуване. Кристиан Вигенин от БСП обаче поиска гласуването да бъде отложено, за да могат всички депутати да се запознаят със секретните списъци. Георги Свиленски, също от столетницата, пък поиска гласуването да стане поименно и със ставане от място. И двете предложения не бяха приети. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да прояви „разум и отговорност“ и да наложи вето на изпращането на оръжие на Украйна.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.