Сега четете
Павлова уволни Боршош

Павлова уволни Боршош

Предлагаме ви публикацията на вестник „Труд“ по този повод:

Министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош. В серия от разследвания „Труд“ показа, че досегашния шеф на НДК харчи милиони, крие документи от одитори и принципали, че не е подал финансов отчет за 2015 г. Тепърва ще се установява каква част от първия траш от 17 млн. лв. гласуван миналата година за ремонта на НДК е изхарчена не по предназначение.

Румяна Бъчварова бе сочена като най-ревностния защитник на директора на НДК Мирослав Боршош.
Румяна Бъчварова бе сочена като най-ревностния защитник на директора на НДК Мирослав Боршош.

В мотивите, с които Лиляна Павлова уволнява Боршош е записано, „че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането сградата на НДК за нуждите на Председателството.“

Мястото на Боршош заема Борислав Велков. От 26 май тази година Борислав Велков е председател на експертно консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден от Лиляна Павлова. От 2011 г. Велков се присъединява към управленския екип на зала „Арена Армеец“ като заместник-ръководител, отговорен за екипа, маркетинга, рекламата и организацията на събития. Борислав Велков е син на депутата от БСП Славчо Велков.

 

Новият директор на НДК е специализирал в European venue management institute базиран в Лондон и Франкфурт, изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, конгресни и интегрирани инфраструктури.
Велков е специализирал в European venue management institute изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, конгресни и интегрирани инфраструктури.

Промяна има и в Съвета на директорите на НДК. За негов шеф е избрана Таня Милева, която е началник на кабинета на Лиляна Павлова. Тя е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, хоноруван преподавател по гражданско, търговско, трудово и осигурително право в Алма матер.

Договор

Шефът на двореца получавал 4600 лв. заплата

Шефът на НДК Мирослав Боршош получавал 4600 лв. на месец. Договорът му за управление е подписан на 9 септември 2015 г. с петгодишен срок. В него е посочено, че може да бъде прекратен от принципала във всеки един момент. При безвиновно отстраняване Боршош би получил три заплати обезщетение, т.е. 13 800 лв. Ако обаче принципалът го уволни за злоупотреби, шефът на НДК няма да получи и лев обезщетение.
Когато пое поста директор на НДК Мирослав Боршош обяви от ефира на една от националните телевизии, че получава 1 300 лв. месечно възнаграждение. „За да yпpавляваш културата не стига да си само мениджър. Трябва да си дълбоко свързан с културата“, твърдеше пресният директор. Времето го опроверга.

Открити са нарушения в търговете на НДК

За последно Боршош уволни деловодителките 

Шефът на НДК Мирослав Боршош до последно кри документи от одиторите и успя да уволни деловодителките. В петък са били изхвърлени от работа две деловодителки с над 30 г. стаж в НДК – Маргарита Ковачева и Красимира Тодорова. „В 17.30 часа ни съобщиха, че сме уволнени и веднага смениха бравата на вратата“, разказа пред „Труд“ Ковачева. Тя обясни, че вчера се опитали да си вземат личните вещи, но от ръководството на двореца им отказали. Твърдели, че ще сформират комисия, която да направи приемно-предавателен протокол. Нямало нужда уволнените служителки да присъстват. „Притесняваме се, че в наше отсъствие могат да изчезнат документи или да бъдат подменени“, обясни Ковачева. Двете жени казаха, че в деловодството се съхраняват всички договори за отдаване на залите в НДК, за наемите от фирми, които ползват офиси в двореца, договори за спонсорство и за медийна реклама. Няма гаранция, че през почивните дни не са унищожени или подменени документи от деловодството , опасяват се уволнените.

Все още не е приключила проверката на инспектората на Министерски съвет в НДК. „Труд“ научи, че Боршош отказвал да съдейства на проверяващите и не давал исканите от тях документи. До края на юли ще продължи и външният одит, възложен от министъра, отговарящ за българското председателство на ЕС Лиляна Павлова.

Другарска забележка

Вижте и

Уважаеми творци от изданието на Икономедиа „Капитал“,

Не е творческа радост за нас, че трябва да се занимаваме с проблемите около ремонта на НДК за българското председателство на ЕС. За съжаление, това което разследванията ни установиха, не е обнадеждаващо. Оказа се, че в търговското дружество „НДК-конгресен център“, което е 100 % собственост на държавата, директорът Мирослав Боршош се е развихрил, сътворил е пълен хаос и е на път да ни изложи пред чужденците. Нищо чудно да се наложи, в последния момент правителството да наема зали за гостите от ЕС по време на председателството ни.

Хубаво е колеги, че сте оценили труда на репортерите от „Труд“, че темата за НДК ви е станала интересна и че използвате данни от наши публикации.

Има само една съществена подробност. Очевидно, не сте разбрали, че не прокуратурата дава данни на „Труд“ за случващото се в НДК, а точно обратното – данни от нашите публикации са предизвикали действията на държавното обвинение в хода на досъдебното производство. Не че ви е за първи път да се правите на умрели лисици и да обръщате информацията, както ви е кеф, но какво да се прави, човек не може да избяга от себе си.
Очакваме ви на служба в редакцията на „Труд“.

 

източник: Труд

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.