Сега четете
Отново липсват лекарства в аптеките, пациенти ги търсят през фейсбук
Тъмно Светло

Отново липсват лекарства в аптеките, пациенти ги търсят през фейсбук

В Министерството на здравеопазването отново постъпват сигнали от граждани за недостиг в аптечната мрежа на лекарства, съобщават оттам. През последния месец пациентите не са могли да се снабдят най-вече с два медикамента, използвани за инхалации, един – за понижаване на кръвната захар, един антидепресант, два инсулина, както и с нискомолекулни хепарини и антитромботични средства.

Един от медикаментите, които липсват, е инсулин за диабет тип 1. „Болните си набавят лекарството от социалните мрежи, вместо от аптеките. Медикаментът е изчерпан в търговската мрежа от няколко седмици, а причината – забавяне в доставките“, съобщи бтв. Пациенти пък разказаха, че през фейсбук групи си разменят лекарства, когато не успеят да си ги купят от аптеките.

“Доставката се очаква да пристигне в България на 16 декември 2022 г. и ще бъде разпределена към търговците на едро с лекарства още в същия ден”, обясниха от НЗОК. От МЗ потвърдиха, че до дни се очакват нови доставки и добавиха, че до 15 декември медикаментът е забранен за износ от страната.

Ендокринолози уверяват, че в такива ситуации пациентите могат да използват аналогови инсулини. Това обаче е възможно само след предписание от лекар. “Реална опасност от смяна на инсулина няма, стига да е консултирано с лекар. Проблемът е само, ако се спре. В случаи, че е изчерпан инсулинът и не го намират, пациентите трябва да отидат при наблюдаващия ендокринолог”, съветват специалисти.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.