Сега четете
„Основната цел на мерките, които предлагаме е да се облекчи живота на хората

„Основната цел на мерките, които предлагаме е да се облекчи живота на хората

„Освен антикризисните мерки, още много неща се постигнаха с актуализацията на бюджета. Не бива да пропускаме безплатните детски ясли и градини. Също така трябва да отбележим и социалните мерки за най-уязвимите групи, каквито са пенсионерите. Средното увеличение на всички пенсии ще бъде около 20% и характерното тук е, че ковид добавката ще бъде преобразувана в антиинфлационна такава. По този начин размера на пенсиите в рамките само на 1 година от 300 лева ще стане 467 лв., което е 56% увеличение.” Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България” Мая Димитрова в ефира на Евроком и добави, че социалистите ще продължат да се борят, за да има от 1 октомври нови преизчисляване на всички пенсии, което да гарантира справедливост на възрастните хора.

По думите ѝ нулевото ДДС на хляба е една от основните антикризисни мерки и ще спомогне, ако не за намаляване, то поне за запазване цената на хляба. „Не би следвало и търговците или производителите да спекулират с цената”, добави още Мая Димитрова.

„Трябва да мислим, че след летния сезон идва зимата и хората може да бъдат поставени пред невъзможност да заплащат своите сметки за ток и парно. В антикризисните мерки е заложено да се направи препоръка към КЕВР, за да има 2 тарифи за тока, парното и топлата вода. И тези тарифи да бъдат на базата на консумацията и семействата с по-ниско потребление да плащат по по-ниските тарифи. Всъщност това са мерки в дългосрочен план, за да могат хората да са по-спокойни в дългосрочен план”, коментира депутатът от БСП мерките, които са насочени към хората с ниски доходи.

Според нея основна част от мерките са насочени и към работещите, както и към семействата с деца. „Става въпрос за данъчните облекчения – приспадането от данъчната основа за 1 дете, която се вдига от 4500 лв. се вдигат на 6000 лева”, допълни Димитрова.

Сред другите основни мерки, които тя коментира са вдигането на прага за регистрация по ДДС на фирмите от 50 на 100 хиляди лева, както и падането на акциза върху природния газ, електроенергията и метана.

За фирмите се предлага прага на регистрацията по ДДС от 50 хиляди да се вдигне на 100 хиляди лева, което би улеснило бизнеса. „За шофьорите се предлага намаление от 25 стотинки на литър гориво, като тук става дума за масовите горива”, добави още народният представител от БСП.

Вижте и

„Проблемът в здравеопазването е огромен и ние като политическа партия сме заявили, че основна мярка тук е болниците да престанат да са търговски дружества, но това са неща, които изискват дълбок анализ и много време”, подчерта Димитрова относно промените в здравеопазването.

„По-високите данъци за хората, които имат свръхпечалби от фирмите е въпрос на политическа воля. Тези мерки трябва да влязат в сила с предстоящата актуализация на бюджета”, каза още тя и обяви, че основната цел на мерките са да облекчат живота на хората.

В заключение Мая Димитрова каза, че социалистите ще работят за по-голямата децентрализация на общините и в тях да остават

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.