Сега четете
Основателят на „Подемос“ Пабло Иглесиас се оттегля

Основателят на „Подемос“ Пабло Иглесиас се оттегля

Испанският политик Пабло Иглесиас се оттегли внезапно снощи от политиката. Това стана само месец след като се отказа от заеманата от него длъжност на вицепремиер в централното правителство, предаде Ройтерс.

Четиресет и две годишният основател на лявата партия „Подемос“ („Ние можем“) направи изненадващ ход преди няколко седмици и се кандидатира за регионалните избори в столицата, които снощи завършиха с голяма победа на консервативния кандидат Исабел Диас Аюсо.

„Напускам всякаква партийна политика. Няма да бъда пречка за обновяването на ръководството, от което нашата политическа сила се нуждае“, каза Иглесиас снощи пред репортери, след като научи изборните резултати, които той окачестви като трагедия. „Провалихме се“, заяви Иглесиас.

Макар и още отпреди това той да беше анонсирал, че няма да се състезава за премиерския пост на следващите национални избори (редовните са през 2023 г.), обявената от него снощи новина ускорява оттеглянето му от испанската политика, за чиято трансформация през последното десетилетия той изигра съществена роля.
Иглесиас основа „Подемос“ през януари 2014 г., за да обедини гласовете на испанците, възмутени от мерките за строги икономии, наложени след финансовата криза през 2008 г.

През май 2014 г. той спечели място в Европейския парламент, след което последва стремглав възход на политическата му кариера. „Подемос“ наруши двуполюсния модел в Испания – при който от 80-те години неизменно във властта се редуваха Испанската социалистическа работническа партия и консервативната Народна партия – с което проправи пътя и за други по-малки партии да се утвърдят в испанския парламент, информира БТА.

През 2016 г. Иглесиас постигна най-добрия си резултат, след като създаде съюз от леви партии, наречен „Унидас Подемос“ („Обединени ние можем“), който спечели достатъчно гласове, за да оспори първенството в лявото на историческата социалистическа партия.

Но радикалната визия на Иглесиас за прогресивно превземане на основното течение в лявото пространство така и не се материализира напълно, а през 2019 г. непостигането от негова страна на споразумение с премиера Педро Санчес предизвика повторни избори.

В крайна сметка „Подемос“ и социалистите съставиха първото испанско коалиционно правителство – но година и половина по-късно, когато обяви оттеглянето си, Иглесиас избра министъра на труда Йоланда Диас за свой наследник.

Вижте и

Muchas gracias a todas las personas que estáis trabajando para que todo funcione con seguridad en las #Elecciones4M.

Se…

Публикувахте от Pablo Iglesias в Вторник, 4 май 2021 г.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.