Сега четете
Орешарски – между скандалите и битката за президент
Тъмно Светло

Орешарски – между скандалите и битката за президент

Пламен Орешарски, който беше издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет заяви, че приема предизвикателството заради „аргументите на мои поддръжници“.

Във „Фейсбук“ профила си, бившият премиер и финансов министър от времето на тройната коалиция написа:

„Гордея се с приноси и постижения, които и днес се сочат за предимства на страната ни – нисък правителствен дълг, стабилна монетарна и финансова среда, ефективна и рационална данъчна система, финансово дисциплиниран публичен сектор“.

Самият Орешарски призна, че институцията, към която се е насочил е с „ограничени правомощия“, но обещава да задава „тона на политическите дебати“.

Днес в „Здравей България“ друг кандидат за президент, Татяна Дончева, го нарече кандидат на #КОЙ:

„Орешарски не е кандидат на Бойко Борисов. Щабът на ГЕРБ има много кандидати, които ще удължат листата, за да ронят протестен вот, който ГЕРБ не може да получи. Пламен Орешарски не мисля, че е сред тях. Пламен Орешарски очевидно е кандидат на #КОЙ. Но не само. Защото не смятам, че #КОЙ, е нещо сам по себе си. Той е лице на един голям кръг играчи, които имат много сериозни възможности за влияние върху българския политически и икономически живот”, заяви още Дончева.

Иначе – въпреки, че е бил в много от стъпалата на властта, името на Орешарски се е споменавало при не малко скандали.

Правителството на Орешарски управлява от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г. с подкрепата на БСП и ДПС.

По това време се стигна до едни от най-многобройните протести в страната, които продължиха десетки дни и дори го принудиха да влиза през задния вход в Министерския съвет. Именно тогава беше направен опит за назначаване на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Беше измислен и „Орешарски марш“:

Последва подаване на оставка на правителството му. По същото време затвори и Корпоративна търговска банка, което доведе до още сътресения в страната.

Припомнете си снимки от „против“ и „за“ кабинета Орешарски пред Парламента.

Преди премиерското място, Пламен Орешарски беше финансов министър в кабинета на Сергей Станишев.

Вижте и

Сред скандалите, които ще се помнят още дълго е и така наречената тема за „Седянката“, който се разрази именно по него време.

По време на тежки преговори с учителските синдикати през 2007-ма година, Орешарски прошепна на Даниел Вълчев:

„Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после…“

Изказването му обаче беше записано и публично излъчено. Последва извинение от негова страна, както и нови скандали, този път сред учителските съсловия, към които беше насочено изказването.

През 2003-та година беше издигнат и за кандидат кмет на София, но в последствиекандидатурата му беше оттеглена. Като причина беше изтъкната срещата му с Васил Божков, във връзка с която той заяви:

„Не, не мисля, че тази среща беше предпоставка или причина.“ Изгонването му от СДС се дължало на други неща, за които не се интересувал нито тогава, нито сега.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.