Сега четете
Омбудсманът: Телекомите вдигат цените, а държавата им сваля таксите

Омбудсманът: Телекомите вдигат цените, а държавата им сваля таксите

Докато един след друг големите телекоми обявиха, че вдигат цените за гражданите и бизнеса заради инфлацията, държавата им намалява, при това драстично, таксите. Това разкри националният обмудсман Диана Ковачева.

Както „Сега“ писа, и трите големи – „Виваком“, А1 и „Йетел“ съобщиха, че ще индексират тарифите си, като за репер използват средногодишния ръст на потребителските цени за 2022 г. – 15.3 на сто. И докато по тази тема вървят разгорещени дискусии, вкл. и в Народното събрание, без шум държавата прокарва поредица намаления на таксите, които плащат мобилните оператори – за разрешения, за ползване на радиочестоти и т.н.

„Предлага се намаление на таксите, които събира КРС (Комисията за регулиране на съобщенията), средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Точно същото изтъкват телекомите като основания да вдигат цените на услугите си“, обяснява проф. Ковачева. Тя е изпратила писмо до премиера Гълъб Донев, в което изтъква, че щом държавата прави жестове към бизнеса, трябва да убеди фирмите те на свой ред да не увеличават тарифите си за потребителите.

„През цялата 2022 г. телекомите получаваха държавна помощ под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Ако проектът за промени в тарифата на КРС бъде одобрен от Министерския съвет, те ще получат нова подкрепа от държавата чрез намаление на таксите“., посочва обмудсманът в писмото си до служебния министър-председател.

Вижте и

Проф. Ковачева е изпратила писмо и до компаниите, с което ги призовава да преосмислят решенията си за индексация на цените.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.