Сега четете
Обявяват окончателните резултати от изборите

Обявяват окончателните резултати от изборите

Depositphotos_26575287_sДнес окончателно трябва да станат ясни резултатите от изборите. От ЦИК трябва да спазят законовия срок, който е не по-късно от 4 дни от изборния ден, тоест днес.

Според резултатите до момента, ГЕРБ ще вземат 84 мандата, БСП-Лява България – 39, ДПС – 38, Реформаторския блок- 23, Патриотичния фронт – 19, България без цензура – 15, а Атака и АБВ – по 11.

Дали това разпределение ще се запази ще стане ясно по-късно днес, когато трябва да излязат окончателните данни от изборите, а списъкът с избраните депутати трябва да е готов най-късно до неделя.

След като днес ЦИК ще обяви получените гласове за всяка партия и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, всеки кандидат, избран в два многомандатни изборни района, писмено трябва да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран.

До 12 октомври 2014 г. ЦИК трябва да обявявиимената на избраните народни представители.

До един месец от датата на изборите президентът свиква новоизбраното Народно събрание. А непосредствено след конституирането на парламента президентът започва консултации с парламентарно представените партии и връчва мандат на най-голямата – ГЕРБ, за съставяне на кабинет.

Вижте и

До 7 дни излъченият от ГЕРБ кандидат за министър-председател трябва да попълни мандата или да го върне на президента.

Непосредствено след това президентът праща в Народното събрание за гласуване предложената от мандатоносителя структура със състав на Министерския съвет.
Любословие по информация от ЦИК

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.