Сега четете
Общественият защитник срещу двойния стандарт при храните

Общественият защитник срещу двойния стандарт при храните

maya manolovaБитката е батална и брутална. Става дума за колосални интереси не само на частните съдебни изпълнители, но и на банките, застрахователите, монополистите, големите кредитори, големите длъжници. Процесът няма как да протича гладко и бързо. Това каза в „Денят започва“ националният омбудсман Мая Манолова по повод идеите ѝ за законодателни промени в съдебното изпълнение и срещу некоректните работодатели. Вчера с предложенията ѝ се запознаха депутатите от две парламентарни групи.

Аз обобщих проблемите и оплакванията на обикновения гражданин, на малкия длъжник. Събрах ги в шест основни пункта, зад които стоя и настоявам да са факт след приемането на законопроекта, заяви тя.

Манолова припомни, че става дума за: спиране на възможността гражданин да бъде съден без да знае; длъжникът да може да плати още в рамките на съдебен процес или поискано плащане без да стига до съдебен изпълнител; да има пропорционалност между наложените репресивни и изпълнителни мерки върху длъжника и размера на дълга; да не се продават имоти на безценица; да бъдат коригирани в разумни граници таксите и разноските в изпълнителното производство и гражданинът да има възможност да реагира, когато негов кредитор е банка.

Националният омбудсман отбеляза, че към момента има подобрение в призоваването. Това дава на гражданите гаранции, че няма да бъдат съдени без да знаят. След като ти вече си уведомен, че има иск срещу теб, създадохме възможности да платиш в рамките на този съдебен процес, ако наистина дължиш, допълни Манолова.
Според нея обаче най-вероятно възможностите банките незабавно да реализират своите претенции към свои длъжници, няма да бъдат законодателно ограничени.

За големите длъжници се намира повече консенсус отколкото за малките, коментира омбудсманът и допълни, че бързането при приемане на промени в сложен процесуален закон може да доведе до грешки. Тя призова депутатите да не прибързват с гласуването на промените в закона относно частните съдебни изпълнители.

Тя обърна внимание и на друг проблем в случаите, в които става дума за фалирали предприятия.

Няма кой вместо работниците да подаде молба в съда за започване на производство по несъстоятелност срещу техния работодател, каза Манолова.По думите ѝ, ако в държавата няма институция, която да застане на страната на работниците, тя ще се нагърби с тази отговорност.

На въпрос за двойните стандарти на храните в ЕС тя заяви, че е подадена петиция в Европарламента с искане въпросът да бъде разгледан и да се приеме законодателство, което да защити еднаквите стандарти при храните.

Вижте и

Това е позиция, която ще обявя утре на срещата в Братислава. Настояваме за ново европейско законодателство, за нова Европейска директива за производството и търговия на храни, която да забранява предлагането на храни под един и същи бранд от един и същи производител с различни съставки и качество в различни точки на ЕС, категорична беше Мая Манолова.

Националният омбудсман допълни, че ако това не се случи, ще започне „европейска гражданска инициатива, което означа европейски референдум с 1 милион подписа на граждани от поне 7 държави“. Целта е ЕК да бъде принудена да внесе, а ЕП да приеме директива за защита на гражданите, консумиращи по-лошо качество храни.

БНТ, „Денят започва“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.