Сега четете
Обласнта управа във В. Търново празнува рожден ден

Обласнта управа във В. Търново празнува рожден ден

Областната управа във Велико Търново отбеляза 21-ия си рожден ден. Във фоайето, пред зала 314 се събраха областни управители, заемали тази длъжност от 1999 г. до днес, кметове на общини, председатели на общински съвети, директори на териториални структури и всички служители на администрацията.
„Благодаря на екипа на Областна администрация, който въпреки предизвикателствата в нашето съвремие и разнопосочния характер на дейност работи всеотдайно, в името на гражданите от десетте общини, в името на благоденствието на област Велико Търново.DSC_0068

Благодаря на ръководителите на институцията през изминалите периоди, защото считам, че приемствеността и традициите са изключително важни, за да утвърдим  достойното място на администрацията. Благодаря и на кметовете и на председателите на общинските съвети, с които сме изградили отлична комуникация, диалог  и взаимодействие”, каза областният управител проф.д-р  Любомира Попова в приветствието си към гостите.
В празничния ден на Областна управа – Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново представи изложбата „Национални символи от Третата българска държава”. Изложбата включва различни варианти на българския герб, изработени от дърво, метал и текстил.

Приетият от Търновската конституция през 1879 г. герб се представя с два варианта, изработени от дърво. Малкият е бил поставен в залата на историческото читалище „Надежда”, където са проведени Третото (1886–1887 г.), Четвъртото (1893 г.) и Петото (1911 г.) Велики народни събрания. Големият вариант е бил на фасадата на читалището, над входа за залата.  Гербът на Народна република България, приет с Конституцията от 1971 г., е илюстриран с метално пластично изображение, което е било поставено върху локомотивна машина. Представени са още щампи върху плат и класьор с емблеми, изработени от търновския завод „Деньо Георгиев” за космическите полети с участието на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров.

Изложбата завършва с надписа, стоял върху фасадата на сградата на Окръжен народен съвет – Велико Търново през 80-те години на ХХ в. От няколко дни сградата на Областна админинстрация е с ново външно осветление на фасадата, а входът е осветен в цветовете на българското знаме. Благослов за здраве и успех  отслужи отец Славчо Иванов., а кетърингът беше подготвен от ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.