Сега четете
Обзор на изборите по TV7, "Добро утро, България"

Обзор на изборите по TV7, "Добро утро, България"

 

tv7Интервю с проф. Михаил Константинов /резюме/

Тема: Коалиционни сметки – кои са най-вероятните сценарии за формиране на следващо правителство?

Гост: проф. Михаил Константинов

Резюме: „Национален рекорд са осемте партии, които влизат в новото Народно събрание. Досега рекордът беше 7. Другият рекорд беше ниската избирателна активност. Българите наистина гласуваха малко, но средно по европейски.“ Това каза в сутрешния блок на ТВ7 проф. Михаил Константинов.

„ГЕРБ също се срина. Дивотиите по ДКЕВР и разговорите за тока пък вдигнаха Атака, които откраднаха избиратели от БСП и ГЕРБ“, каза още той и представи точно броя на депутатските мандати, тъй като, по негови думи, много се бъркали изчисленията:

Ето така ще изглежда парламента според изчисленията на проф. Константинов: ГЕРБ ще има 84 места,БСП – 39; ДПС – 38; РБ – 23; ПФ – 19; ББЦ – 15; Атака – 11; АБВ – 11.

По негови думи управление без ГЕРБ няма да има, тъй като би било безобразие най-голямата партия да не управлява.

Математическата възможна коалиция е между ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторите, но според него такава коалиция политически не е възможна, въпреки че простите математически изчисления позволяват на една такава коалиция да управлява.

„ДПС знаят колко е трудно да се управлява и на всяко управление трябва да му се дадат 300 дни, за да може да се оцени. Когато една държава е във война, няма опозиция. Нека втората и третата сила да не се правят на такава“, каза още той.

По негови думи, ако се вдигнат бунтове в големите градове, новото правителство ще падне до два дни.

„Борисов няма ресурс да бъде премиер две години и да стане президент през 2016 година. Неговият ресурс ще се изчерпа. Новото правителство трябва да каже, че през октомври 2016 година трябва да има избори. Няма ресурс за четиригодишно управление. Трябват избори две в едно след две години – президентски и парламентарни“, категоричен е проф. Константинов.

По негови думи не са важни формалните аритметики що се отнася до депутатските места, а трябва да има ясни приоритети и цели, които да са ясни на българския народ. „Трябва да се играе на открито“, подчерта той.

Същевременно той добави, че ГЕРБ и БСП също биха могли да работят заедно, но това нямало да се приеме от хората.

„До 10 дни най-много ще има нов парламент. Максимум още 30 дни трябва да имаме и правителство. Трябва да се действа национално отговорно, ако политическите сили не го направят, държавата ще потъне в хаос. Има хора, които няма да изкарат зимата – те ще умрат от стрес и студ. Ако в България стане нещо, ще повлечем и Европа след нас“, завърши професорът.

TV7, „Добро утро, България“

 

 

Интервю с Татяна Буруджиева, Илиана Беновска /резюме/

Тема: Кой ще нареди политическия пъзел?

Гост: Татяна Буруджиева, Илиана Беновска

Резюме: „Няма победители на тези избори. Нямаше дори прибързана радост – единствено от страна на една от по-малките партии имаше такова изразяване. Поздравявам абсолютно всички за това, че успяха. Истината обаче е, че много тежък момент следва.“Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Татяна Буруджиева.

„Няма за какво да се карат различните сили. Държавата се нуждае от стабилност. Трябва да победи националната отговорност на политиците и на нас избирателите, защото ние не сме безотговорни хора“, каза от своя страна журналистът Илиана Беновска.

„Всички искаме да сме отговорни и нещата да вървят добре, но истината е, че нещата не се случват така – хората не отиват да гласуват“, вметна Буруджиева.

„Трудно мога да приема, че ДПС е победител, поради простата причина, че тази партия е подкрепяна по друг начин от своите избиратели и въпросът е тук е как са мотивирани тези избиратели – при другите партии има приливи и отливи, докато при ДПС това движение отсъства“, каза още тя.

„Проблемът не е в приоритетите. Въпросът е в начините, по които се решават тези приоритети. Кажете ми една сфера, в която да има единомислие. За мен най-логично е партиите, които са в близки полета и имат сравнително близки разбирания да предлагат как да се решат тези приоритети“, на мнение е политологът.

По нейни думи гражданският контрол също е много важен и политиците трябва да се вслушват в гласа на хората.

Същевременно тя е на мнение, че правителство ще има, в една или друга форма, защото това е наложително.

„Политиците разбраха, че хората нямат желание за избори. Правителство ще има. Възможно е и правителство на малцинството, защото предложението на ГЕРБ би могло да бъде подкрепено от поне две партии. След разговорите може би ще може да се намери още по-широка подкрепа за такова правителство. Освен на малцинството, може да се сформира и такова от център-дясно“, прогнозира Буруджиева.

Според Беновска парламент също ще има, а Бойко Борисов ще е премиер, който ще е подкрепян от Бареков и Патриотичния фронт.

Вижте и

„Атака отново ще играе самотния войн, а за Реформаторския блок ме е страх – те не са единни, те са разпаднати“, добави тя.

TV7, „Добро утро, България“

 

 

Интервю с Вили Лилков от ДСБ и Реформаторите /резюме/

Тема: Реформаторите трябва да участват в управлението

Гост: Вили Лилков от ДСБ и Реформаторите

Резюме: „Лично аз още през май прогнозирах, че 83 000 гласа за Реформаторския блок са постижима цел. Ние работихме в тази посока. Тези 14 000 гласа са бонус към преференциите. Успяхме да съберем всички сини гласове от последните 5 години, което е много сериозно и говори за възходящия тренд на РБ.“ Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Вили Лилков от ДСБ и Реформаторите.

„Смятам, че ще стигнем до единна позиция – искаме да чуем какво ще предложат ГЕРБ като политическа платформа, около която да се базира бъдещото управление. От тази платформа ще зависят коалициите. Борисов обаче не е в позиция да предопределя всичко, което ще се случва“, каза още той, визирайки депутатските места на ГЕРБ.

Той бе категоричен, че Реформаторите няма да изменят на своята програма и че трябва да се обмисли плана за две години управление с ясни приоритети, след които да се свика Велико народно събрание.

„Имаме много сериозни резерви що се отнася до управлението на ГЕРБ. Нашата опозиция остава непроменена“, подчерта Лилков.

Той добави, че Реформаторите ще имат единна позиция що се отнася до бъдещото управление.

„Ние трябва да участваме в управлението – всяка партия се явява на изборите, за да управлява. Ако ние намерим сечение с другите политически партии, ние трябва да участваме“, категоричен бе Лилков и добави, че всички партии трябва да поемат отговорност, тъй като България е в тежка криза и за това трябва да се поеме отговорност.

TV7, „Добро утро, България“

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.