Сега четете
Обзор на ден 36-ти ден от протестите в страната, блокада и пред румънското посолство в София

Обзор на ден 36-ти ден от протестите в страната, блокада и пред румънското посолство в София

В 36-ата вечер на протести се стигна до нова блокада на кръстовище в София. Малко след 21 часа, след традиционното шествие от „триъгълника на властта“ до „Орлов мост“, протестиращите блокираха и кръстовището пред Румънското посолство. Те разпънаха шатри и палатки, а част от тях издигнаха и барикада от гуми и палети. По думите им блокадата там ще остане за 24 часа.

Преди да стигнат до Румънското посолство протестиращите обстрелваха сградата на бившия Партиен дом, както и тази на Народното събрание, с домати.

Други три кръстовища в София остават блокирани. Палаткови лагери има на пл. „Независимост“, „Орлов мост“, както и пред СУ.

Основната тема, която вълнуваше протестиращите, бе проваленото пленарно заседание на Народното събрание заради липсата на кворум.

Едни казват, че този парламент вече е изчерпан, според други основна вина за проваленото пленарно заседание носят депутатите от ГЕРБ, предава БНТ.

Стана ясно още, че в СДВР е постъпил сигнал за агресия над журналист по време на протеста пред НС сутринта.

Отново домати летяха в София

„Тази сутрин, около 11 часа, журналистка е съобщила за упражнена срещу нея вербална агресия. По случая е образувана преписка. Предстои доклад на материалите в прокуратурата“, съобщиха от МВР.

„Между ситуациите в Беларус, която е най-концентрираният израз на останките от съветския тоталитаризъм в Европа, и България има аналогия. И ние се борим със същата болест и искаме рестарт на българския демократичен модел и правов ред“, заключи лидерът на ДБ.

Иванов поиска разсекретяване на всички полицейски разработки от годините на Прехода, обяви се за лустрация и за промяна в Конституцията.

„Да лъсне пълната история на СИК и ВИС и дребните герои около тях, между които и сегашният премиер Бойко Борисов. Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов и какви други имена ще има там“, закани се Иванов.

Протест имаше и в Стара Загора. Там недоволни се събраха пред сградата на Областната управа. В града на липите протестиращите издигат грамада от камъни пред сградата.

В Пловдив също имаше шествие

В Пловдив имаше блокада на две кръстовища. В града протестиращите поискаха оставката на вътрешния министър Христо Терзийски за съставени актове на участници в палатковия лагер.

Недоволни от управлението на страната граждани блокираха ГКПП „Дунав мост“, но пропускаха автомобили на етапи.

По-рано автошествие тръгна от центъра на Русе и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер. На място имаше полицейски екипи, а шофьорите приемаха ситуацията спокойно и нямаше напрежение.

Хората се събраха на кръговото кръстовище и скандираха: „Оставка! Веднага!“, „Всеки ден ще е така до оставката“.

Във Варна автошествието бе в посока Аспарухов мост и блокадата на място продължи около 40-50 минути.

Вижте и

В Бургас протестното шествие премина по ул. „Богороди“. Недоволните написаха с тебешири „Оставка“ и „Мутри вън“ пред сградата на Общината и пред Казиното. Много хора, седнали в заведенията по ул. „Богориди“, ги аплодираха.

ВИДЕО ОТ ПО-ВАЖНИТЕ МОМЕНТИ:

 

 

Андрей Велчев, Любословие.БГ 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.