Сега четете
Новите депутати след изборите с по-високи заплати

Новите депутати след изборите с по-високи заплати

Новите депутати, които бъдат избрани на 2 април, ще получават с около 14% по-високи заплати от колегите си в разпуснатото 48-о народно събрание. Според данните на НСИ, публикувани във вторник, тяхното месечно възнаграждение ще е минимум 6351 лв., без да се броят добавките за стаж, образование и участие в комисии, пише 24 часа.

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период.

Причината – депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор. През декември обаче в държавната администрация се плащат големи бонуси, което повишава средната заплата там до 2127 лв.

През септември тя бе 1860 лв. Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този, който ще бъде избран в новия парламент, ще получава поне 9844 лв., и то ако няма никакъв трудов стаж, което на практика не е възможно. За всяка година прослужено време му се полагат по 1,4% над заплатата.

Президентът взема удвоена депутатска заплата, т.е. Румен Радев от март ще получава вече по 12 702 лв. месечно. Ако неговите 36 години трудов стаж се добавят към заплатата му, тя вече ще доближи 20 000 лева месечно Средната за страната заплата също расте и почти е стигнала 2 хиляди месечно – през декември м.г. е била 1947 лв. Тя е с 16,6% по-висока от края на предходната година и на практика е почти равна на инфлацията за същия период, която е 16,9%.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.