Сега четете
Николай Денков: При подготовката на бюджета за 2024 г. ще бъде направен преглед на програмата за бедствия и аварии

Николай Денков: При подготовката на бюджета за 2024 г. ще бъде направен преглед на програмата за бедствия и аварии

Програмата за бедствия и аварии е такава, каквато е приета в момента. При подготовката на бюджета за 2024 г. ще бъде направен преглед. Това заяви премиерът Николай Денков, който изнесе информация пред депутатите в парламента за реакцията на институциите вследствие на наводненията в община Царево.

Ако кметът на Царево Георги Лапчев е нарушил закона, той трябва да си понесе отговорността, посочи Денков в отговор на няколко въпроса от народни представители, свързани с това дали има резултати от проверките за наличие на застроени дерета. Премиерът призова да не бъдат заклеймявани хора и институции, а да се изчакат резултатите от междуведомствената комисия, създадена с негова заповед.

Денков увери отново, че хората, чието имущество е пострадало вследствие на природното бедствие, ще получават подкрепа от държавата.

„Настоящата сума е фиксирана спрямо линията на бедност, три пъти съответната сума. Ще бъде направен преглед и ако е необходимо, ще бъде заделен допълнителен ресурс“, каза премиерът.

Той посочи, че в момента няма индикации на място да има нужда от допълнителна техника, която да се включи в преодоляването на последиците от наводнението. Ще бъде направена и проверка на всички мостови съоръжения, посочи Денков. Министър-председателят потвърди, че по време на обилните дъждове преливане на вода в язовирите е имало, но няма скъсани язовирни стени.

По време на изслушването отношение по темата взеха народни представители от различни парламентарни групи.

Станислав Богдански от „Има такъв народ“ поиска информация за това има ли установени случаи на незаконно придобиване на инертни материали от реките, не само на територията на пострадалата от наводнението област, а в цялата страна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя да бъде изяснена информацията за това чия е собствеността на прелелите язовири – държавна, общинска, или са дадени на концесионер.

Вижте и

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов участието на армията в преодоляването на щетите показва, че ситуацията е „изпусната извън контрол“. „Дали смятате, че все още трябва да подарим тези БТР-и амфибии, които са точно в системата на МВР, или трябва да бъдат оставени за нуждите на българските граждани в такива случаи?“, попита той премиера от парламентарната трибуна. Костадинов показа и карта на сечищата в Странджа, която, по думите му, показва тревожна картина.

По време на дискусията се чуха и обвинения за политизиране на темата и използването ѝ за политически цели. „Имам чувството, че след като вие – поне така го казвате, че сте нямал никаква представа как тази сглобка е създадена в един девически манастир, кой ви е поставил за министър-председател и кой е направил правителството, вие нямате представа как се управлява държавата“, каза Станислав Балабанов от ИТН.

„Само да припомня един исторически факт, не е исторически, но е факт. Бях номиниран за министър-председател в предишното Народно събрание преди срещата в манастира, за който говорите“, отвърна му премиерът Николай Денков.

Днес е обявен Ден за национален траур в цялата страна заради жертвите на наводнението.
БТА

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.