Сега четете
Народ толкова силен, колкото петата си

Народ толкова силен, колкото петата си

20180618_1344331959765118569964548.jpgДори Ахил е бил толкова силен, колкото петата си. – Кевин Спейси

Започвам този текст с мисъл от ролята на Кевин Спейси в популярния политически сериал „Къща от карти“. Пиша го не като политолог, журналист, собственик и главен редактор на медия а като обикновен човек които не държи много на детайлите, но не подценява значението им когато се натрупват и правят общата картина точно толкова грозна както и снимката ми на тази непривлекателна, напукана пета- част от бос крак събут от джапанка тип „прашка“ със стойност не повече от две нови монети по два лева и петдесет евро цента. Моментът е запаметен с умен телефон пред елитно столично заведение в още по-елитен квартал в полите на Витоша и няма за цел да изложи мъжа на снимката или още по-малко ресторанта. Не търся „Уау“ ефект, сензация, шок или друг подобен термин от онлайн медии със стотици кликове. Мотивът е семпъл и непретенциозен – писна ми, но оглушително много.

Представете се, че Ахил, както ще нарека мъжът от изображението е точно толкова силен, колкото петата си. Също така си представете, както посетители на претъпкани заведения от всякакъв тип се възхищават на това, как петата на древния герой слиза от лъскав автомобил с походка на Пабло Ескобар доста преди да го екранизират и да кръстят голяма фейксбук група на него и как същият той се отправя към маса на най-централоното място – за да гто виждат. Обикновено с поне два мобилни телефона, моберна полу-електорнна цигара с нагряван тютюн купена от МОЛ-а за 100 лв тъмни очила и понякога лично оръжие, което противно на закона са подава нагло и заплашително над найлонава тениска и надпис Гучи, Армани или друго набиващо се на очи на полицаите случайно или не попаднали на същото място.

Но дали респектирани от петата на Ахил- тесалийски герой – най-силният в древността, внук на Еак, син на смъртния Пелей и на морската богиня Тетида или просто защото в това завединие той е „Бог“ и „Бок“ едновременно – тук, той може да говори на висок глас, да се държи със сервитьорките нагло, сякаш са му съпруги или поне любоници… а МВР е част от обслужващото го звено, защото се обръщат към него с думите „Как е шефе“.

Иначе шефът Ахил при сметка 48.50 ще остави 50 стотинки бакшиш и с останалите ще купи по кафе от Лафка  на патрула, задето може да си развее пищова свободно. Но проблемът са именно детайлите, както казва и друга поговорка –“Дяволът е в детайлите”.

Междувременно учени днес твърдят, че Сатана/ Дяволът не е действителна личност. Според тях той е плод на човешкото въображение. Тази идея не е нова. Поетът Шарл Бодлер, живял през XIX век, писал: „Най–голямата хитрост на Дявола е да ни накара да повярваме, че не съществува.“.

Е нека вярваме, че не съществува – той обаче е навсякъде където му позволим да е. В обществстово – от главата до петите. В политиците които ругаем без дори да сме избирали, защото от години не гласуваме, в медиите които четем, в журналистите на които вяраваме, без да сме проверили дали казват истината и дали са обективни в това толкова субективно общество. Кампапания на издание с добъл имидж казва, че „сме това което четем“, но сякаш сме и това което не сме – защото имаме очи и виждаме, защото имаме сетива и усещаме- не само Ахил и петата му, но:

Сатана ‘не устоял в истината’. (Йоан 8:44) Той намекнал, че Бог е лъжец, когато в действителност самият той бил лъжецът. Казал на Ева, че тя може да бъде като Бога, докато всъщност той искал да бъде като него. Посредством измама Сатана осъществил егоистичните си желания. Той накарал Ева да гледа на него като на по–висш от Бога. Като му се подчинила, тя го приела за свой бог. (Битие 3:1–7) .

ahilАко походим поне километър с петата на Ахил и неговите уязвимости и може и да го разберем, защото неюридичски и неадминистративно сме дали нашето мълчаливо съгласие това да е жив митологичен герои със сложно родословно дърво – както октоподите на сивите кардинали в България. Ахил е герой на демократичния преход, безстрашен и опитен войник. И побно на морската богиня Тетида, която според легендите, появили се много след написването на „Илиада”е била изключително загрижена за смъртността на сина си и направила всичко, за да бъде Ахил безсмъртен – всяка нощ го запалвала, след което мажела раните му с амброзиален мехлем.

Вижте и

После го потапяла в река Стикс – говорело се, че водите й превърнали боговете в неуязвими създания. Докато го топяла обаче здраво го държава за крака – толкова силна била хватка й, че водата не докосвала петата на малкия Ахил. Ето защо това станало единственото му слабо място. Обаче Ахил порастна и макар с напукана пета – няма кой да го уязви – дори обществто му се възхищава и го издига в култ и във висините на древногръцката митология, не само в полите на Витоша и всички родни планини, и и много над Олимп- домът на Олимпийските богове, основните богове в гръцкия пантеон.

А болка в петата: усещали ли сте я? За дълго ли – и как се справихте? Това е доста разпространен симптом и причините за него могат да са най-различни. Понякога болката не е свързана с болестно състояние, а например с напрежение на стъпалото при ходене с много високи токчета. Възможно е да се появи при рязко нарастване на двигателната активност, като при това подкожната мазнина на ходилото в зоната на петата не е достатъчно плътна. Понякога боли просто защото сте стояли дълго прави, или защото килограмите ви са нараснали бързо за кратко време.

Появата на болка в петата, особено ако тя не е преходна и се появява често при определени условия, изисква на всяка цена консултация с лекар. Дори когато се касае за симптом на сериозно заболяване, има начин да се приложи подходящо лечение и процесите да са под контрол. Самолечението с обезболяващи не е разумен вариант, ясно защо.

Андрей Велчев

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.