Сега четете
Над 500 военнослужещи са командировани за охрана на границата

Над 500 военнослужещи са командировани за охрана на границата

Над 500 военнослужещи са командировани за охрана на границата, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Защо, г-н министър?“ по бТВ във връзка с миграционния натиск.

Той отбеляза, че армията не за първи път е там, военнослужещите познават чудесно терена и се справят много добре. Армията няма задържащи функции, затова патрулите винаги са смесени със служители на Гранична полиция, обясни министърът.

Стоянов посочи също, че около 1200 човека са били на терен от 3-4 септември досега в помощ на населението в наводнените села в Карловско.

Повече от година беше пропиляна в чудене дали да продължи експлоатацията на МиГ-29, правим всичко възможно това да се случи, коментира още служебният министър на отбраната. По думите му, в момента техниката е изправна   единствено благодарение на инженерно-техническия състав на база „Граф Игнатиево“. Той изрази надежда срокът на летателна годност да бъде удължен поне до края на 2023 г.

Имах среща с полския министър на отбраната и с министъра на отбраната на Словакия. Засега разговорите с Полша вървят в добра посока и се надявам в краткия мандат, който ни остава, да постигнем да ни доставят авиационни двигатели, каза Стоянов. Говорил съм да закупим шест плюс два двигателя, има такава възможност, работим по нея, съобщи той и допълни, че очаква да получим оферта. Отправил съм покана да пристигнат в България, за да водим конкретни разговори, надявам се до края на месеца да бъдат тук, уточни служебният министър.

Вижте и

Два от двигателите ще бъдат предоставени от полските Военновъздушни сили и могат да бъдат сложени в рамките до два дни, каза Димитър Стоянов. Останалите шест са на етап завършване на ремонт, това означава, че до края на годината те ще бъдат завършени, отбеляза той и добави, че всеки един двигател може да бъде монтиран за ден работа в авиобаза „Граф Игнатиево“.

Служебният министър съобщи, че инвестиционната план-програма е била приета на Съвет по отбрана преди няколко дни и тя включва 12 най-необходими проекти за развитие на способностите на въоръжените сили. По думите му, тази план сметка е в размер 6-8 млрд. лева.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.