Сега четете
Надежда Йорданова: Общите теми с ГЕРБ не могат да заметат големите разлики между нас

Надежда Йорданова: Общите теми с ГЕРБ не могат да заметат големите разлики между нас

Общите теми между ГЕРБ и „Демократична България“ не могат да заметат големите разлики между двете формации – върховенството на закона и корупционните практики. Без решение на този въпрос няма как да се продължим напред.

Това заяви в „Денят започва“ Надежда Йорданова, заместник-председател на парламентарната група на „Демократична България“.

Тя отново потвърди, че формацията няма да подкрепи първия мандат с правителство, предложено от ГЕРБ.

„Поведението на ГЕРБ показа, че нищо старо не е забравено, а нищо ново не е научено. Видяхме лошите практики от 44-ото Народно събрание в много по-кондензиран вид. Буди недоумение, че ГЕРБ като първи мандатоносител и към настоящия момент не казват каква формула ще предложат – от кого биха очаквали подкрепа, как ще действат.

Първото, което обединява евроатлантическите партньори и страните в ЕС, е върховенството на правото, а ГЕРБ все още отказват да приемат този проблем. Дори на срещата преди дни няколко пъти поставихме въпроса с конституционната реформа и правомощията на главния прокурор, но те подминаха темата с мълчание. Това мълчание е доста оглушително и не може да не ни притесни“, заяви Йорданова.

Надежда Йорданова не отговори конкретно дали „Демократична България“ би разговаряла с БСП при втория мандат на „Продължаваме промяната“.

„Предстои колегите от ПП да предложат формулата за разговори за втория мандат. Ние ще се включим. Вторият мандат ще отиде в ПП и те ще предложат формата на разговори, така че този въпрос е към тях“, заяви тя.

Йорданова изтъкна, че по време на 18-часовото заседание на правната комисия, на което беше разгледан проектът за промени в Изборния кодекс, БСП са допуснали ГЕРБ да променят целия им законопроект, като накрая социалистите са подкрепили предложенията на ГЕРБ, а не своите собствени.

„Дали това е въпрос на предварителна уговорка или последващи преговори не знам, но фактите са, че в правна комисия БСП поддържаха предложенията на ГЕРБ, а не своите“, коментира тя.

Вижте и

„Демократична България“ ще настоява обсъждането на промените в Изборния кодекс трябва да започне отначало.

Според Надежда Йорданова по-острият тон между президента Румен Радев и „Демократична България“ на консултациите вчера отразява разликата в позициите по въпроса с войната в Украйна, което не е новина. Затова Йорданова призова „да не драматизираме“ публичната обмяна на мнения.

Според нея формирането на мнозинство в Народното събрание по темата за военната помощ за Украйна показва ясен знак към служебното правителство и го окуражава да премине към конкретни действия

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.