Сега четете
Нагорни Карабах става Република Арцах
Тъмно Светло

Нагорни Карабах става Република Арцах

Непризнатата Нагорнокарабаска република се готви да смени името си. Според сепаратистите, които държат територията, тя ще си върне историческото название – Арцах, предаде Лента.ру.

Това заяви председателят на Народното събрание на Нагорни Карабах Ашот Гулиян. Според него новото име е записано в проекта за нова конституция на областта. Предвидена е президентска форма на управление. „Ние се завръщаме към нашето историческо  и автентично име“, заяви Гулиян.
Арцах е древното арменско име на Нагорни Карабах.

Наскоро президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че по отношение на териториалната цялост на Азербайджан компромис не може да има. „Никога няма да се съгласим да дадем независимост на Нагорни Карабах”, посочи държавният глава на Азербайджан. „Може обаче да има компромис по въпросите на местното самоуправление, на самоуправлението на Нагорни Карабах в бъдеще, ако се споразумеем, това може да стане автономна република”, допълни тогава Алиев.

През 1991 г. Нагорни Карабах се обяви за самостоятелна република след местен референдум, но решението не бе признато от международната общност.

Припомняме. Конфликтът за арменския Нагорни Карабах, който по съветско време бе част от Азербайджан, избухна скоро след разпадането на СССР. След последното затишие той бе възобновен през април т.г. от страна на Азербайджан. Тогава армията на Азербайджан започна обстрели срещу военните формирования на сепаратистите в Карабах. На 5 април с посредничеството на Русия бе подписано споразумение за спиране на военните действия, което обаче често се нарушава. Азербайджан смята Нагорни Карабах за своя територия, каквато регионът наистина бе в рамките на СССР. Карабах обаче поиска да се обедини с Армения и през 90-те години на XX век обяви независимост, която не е призната от никого.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.