Сега четете
Можем ли да наваксаме изоставането от Румъния в съдебната реформа?

Можем ли да наваксаме изоставането от Румъния в съдебната реформа?

Има ли риск да останем последната наблюдавана страна в Европейския съюз.

Казусът КТБ е тест за правосъдната система и за цялата държава. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Тест е дали можем да решаваме такива проблеми, казуси и престъпления”, допълни Захариева. По думите й е много важно да се проследи пътя на парите, защото не могат да се изпарят във въздуха. „Няма да оставим това така, няма как да се случи”, допълни правосъдният министър.

По повод откритите от екип на bTV нарязани документи по делото КТБ, Екатерина Захариева определи това като абсурдно и недопустимо. „Дори и да са работни документи, когато тече едно разследване е абсурдно и недопустимо”, смята тя. Захариева допълни, че има процедури за унищожаване на документи в страната.

„Надявам се проверките да покажат какво точно има в тези документи. Работни ли са, копия ли са, оригинали ли са”, допълни Захариева.

По темата дали има шпицкоманди в прокуратурата, Захариева каза, че етичната комисия се е самосезирала. „Нека видим резултатите от нея, ще трябва да се проучи този случай. Проблемът е дали има дела, които са поръчкови”, допълни Захариева.

Правосъдният министър каза, че не е чела докладът на „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ, но трябва много внимателно да бъде разгледан. Относно това, че в този доклад не се споменава нито едно име на политик, Захариева каза, че не това е целта на доклада, а да проследи пътя на парите.

„Докладът на ЕК не трябва да се използва за политически цели”, смята правосъдният министър Захариева. Тя допълни, че тази година има и позитивно отчитане на работата на правителството.

Доверието в съдебната система е изключително ниско обаче, и в двете основни структури – Съда и Прокуратурата. Това заяви правосъдният министър и уточни, че разликата е само 2% – съответно 94% и 96%. „Това означава, че българите наистина не вярват и това, което съдебната система и правителството могат да направят, е да работят за повишаване на това доверие“, категорична беше тя.

„Факт е, че имаше забавяне в темповете на реформата, но сме много мотивирани да наваксаме това”, каза Захариева.

Според правосъдния министър напредъкът на България не е видим за Европейската комисия. „Те искат видими резултати, стратегическите документи са факт, но в същото време искат резултати”, допълни Захариева.

Вижте и

„Това, което зависи от нас, са законодателни промени и осигуряване на нормални условия за работа на магистратите”, допълни тя.

По повод отчетността на главния прокурор, Екатерина Захариева каза, че всеки трябва да носи отговорност за действията и работата си. „Най-важни са качествата на хората, носенето на отговорност, отчетност, прозрачност”, каза правосъдният министър.

bTV, „Тази сутрин“

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.