Сега четете
Минималната заплата – поне 50 на сто от средната, към момента става 850 лева

Минималната заплата – поне 50 на сто от средната, към момента става 850 лева

Минималната работна заплата вече трябва да възлиза на не по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Това решиха депутатите днес с промени в Кодекса на труда, одобрени от пленарната зала на първо четене. Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

Правителството трябва да вкара в действие новата мярка още тази година, за да може минималната заплата за 2023 г. да се увеличи до предписания от парламента размер.

С промените в кодекса същият принцип ще се прилага оттук-нататък за всяка календарна година. Това ще става като размерът на минималното възнаграждение се актуализира в срок до 31 октомври на текущата година, за да бъде не по-малко от 50% от средната заплата за предходните 12 месеца.

Целта на законопроекта, според вносителите от БСП, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот. Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от „замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

Вижте и

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.