Сега четете
Местят и детските ясли към просветното министерство

Местят и детските ясли към просветното министерство

Нов законопроект за ранното детско развитие предлага детските ясли също да преминат към Министерството н образованието. В момента те са към здравното министерство. И родители, и детски педагози настояват за тази промяна много отдавна, за да бъде единна грижата не само за здравето на най-малките, но и за развитието им от най-ранен етап.
Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова публикува в профила си във фейсбук какви са очакваните промени за деца и родители. Тя посочва, че проектът е срещнал подкрепата на политици от всички партии.
Очаквани резултати от прилагането на предложените промени:
 Преминаването към единна система на управление ще предпостави приемането на общ стандарт за организацията и съдържанието в цялата система за образование и грижи в ранна детска възраст (ОГРДВ) и тяхното координирано прилагане за постигане на високо качество. Ще бъдат преодолени многобройните различия между институциите за ОГРДВ при работата с деца, които се намират в една и съща възрастова група.
 Изграждането на единна система за ОГРДВ, както и синхрон в изискванията към тяхната организация и съдържание. Ще бъде утвърдено общо разбиране на същността на обучението в ранна възраст независимо от възрастовата група, в която са децата. Детската градина ще се превърне в институция, предоставяща образование и грижи в ранна детска възраст, като по този начин ще бъде преодоляна и необходимостта от повторна адаптация на децата от яслата към детската градина.
 Възможността за предоставяне на подкрепа на личностното развитие в възрастта под три години, което ще има голяма добавена стойност към благосъстоянието на детето, както и за училищната готовност и академични постижения.
 Повишаването на качеството на грижата във възрастовия интервал под 3-годишна възраст.
Благодаря на всички политически сили, които не само ни подкрепиха, а и активно участваха в създаването му и станаха съвносители – Продължаваме промяната, ГЕРБ-СДС, Български възход. Други парламентарни групи също заявиха принципната си подкрепа.
„Ранната детска грижа е свързана с периода на развитие на детето, когато то се развива най-бързо и научава най-много неща. По тази причина всички държави отделят най-голяма част от бюджета си за образование точно в тези години – между 2 и 6 години. От друга страна, България отделя най-малко пари за този етап на образование на децата, защото все още следваме старите модели, при които се опитваме, когато вече много късно, да поправим допуснатите грешки и да наваксаме неща, които няма как да бъдат наваксани в по-късен момент“, посочва Белобрадова.
По този начин в яслите, където сега децата са обгрижвани от медицински сестри, вече ще има учители – специалисти по ранно детско развитие. Стратегията почива върху така наречения холистичен принцип, който разглежда детското развитие в единство. За целта трябва да бъдат създадени специални бакалавърски програми по ранно детско развитие. Лекции по някои дисциплини ще четат и специалисти от други университети. Първите бакалаври ще завършат след 5-6 години.
Стела Стоянова, Любословие.бг
Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.