Сега четете
Местната власт и държавата, децентрализацията и парите на общините

Местната власт и държавата, децентрализацията и парите на общините

Донка М 11111Донка Михайлова, кмет на Община Троян, Иво Димов, кмет на Димитровград и Хасан Азис, кмет на Кърджали

Резюме: Финансовата децентрализация у нас е сред най-сериозните проблеми пред местната власт. Тя не се получава, държавата делегира все повече дейности на общините, но принципът, по който се разпределят парите, не се променя.

Кметът на Димитровград Иво Димов изтъкна, че общините предоставят над 80% от от всички услуги за гражданите и бизнеса срещу само 15 процента от общите приходи, които влизат в държавата. Той показа извадка за разходите и приходите на общините в сравнение с общините в ЕС, от която личат показателни разлики. Общинските разходи от БВП в България са 5.3%, докато за Европа те са 11.6%. Общите публични разходи за България са 13.3%, а за Европа – 23 %. Делът на местните данъци от всички данъчни приходи у нас е 3%, а в Европейския съюз 25%.

Според Донка Михайлова, кмет на Община Троян, това означава „все по-голяма невъзможност“ на общините да се справят с финансовите си проблеми. Михайлова подчерта, че всеки ден кметовете са принудени да решават „едно нерешимо уравнение“ как да осъществяват 2/3 от публичните услуги в страната с 3% от данъчните приходи. Затова те настояват пред всички български правителства българската държава, без да увеличава общата данъчна тежест, да предостави на общините една част от данъците върху доходите на гражданите. Кметовете са убедени, че това е справедлива, тъй като именно общинските администрации носят отговорност за създаването на работни места и за повишаването на доходите в общините. Кметовете настояват и да се промени структурата на общинските бюджети. Местните приходи формират 40-42% от местните бюджети. Всичко останало идва от централния бюджет и то по строго предназначение: за образование, за читалища, за друг тип дейности. Местните приходи, по думите на Михайлова, за кметовете означават свобода да могат максимално да отговорят на потребностите на гражданите, или свободата да менажират общинските бюджети.

Хасан Азис, кмет на Кърджали, обърна внимание на приетото вчера на Общото събрание на Националното сдружение на общините Общинско послание към бъдещето Народно събрание и Министерски съвет. В него основното послание е за реална децентрализация и реалната местна власт, която трябва да се осъществи в страната. За реална финансова децентрализация и реално местно самоуправление са необходими редица фактори. В момента има не местно самоуправление, както се твърди официално, а местно управление, защото местната власт е зависима от централната по всички показатели, каза Азис. Един от важните акценти, по думите му, е за устойчивост или независимост на местните власти. Всяка година те се натоварват с нови правомощия и отговорности без да бъдат за това финансово осигурени. В момента местните власти са натоварени с над 100 такива дейности. Сега една от тях е организацията на предсрочните парламентарни избори като местната власт осигурява дофинансиране на избирателния процес, което й струва 20-30% от всички финансови ресурси. Затова кметовете искат държавата да не им прехвърля отговорности без те да бъдат финансово осигурени. На базата на Европейската харта за местното самоуправление местните администрации в България вече ще си търсят правата в съда по отношение на финансово необезпечените задължения, които им се вменява, категоричен беше Хасан Азис.

Вижте и

БНТ, „Денят започва“

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.