Сега четете
Медии, НПО и бизнес отново са в дъното на Местната система
Тъмно Светло

Медии, НПО и бизнес отново са в дъното на Местната система

Катя Христова, експерт в Асоциация „Прозрачност без граници”
Катя Христова, експерт в Асоциация „Прозрачност без граници” сн. БгОнЕйр

Регионалните медии, бизнесът и неправителственият сектор са в дъното на местната класация за почтеност. Данните са от официалното представяне на анализа от Втория годишен Индекс на Местната система за почтеност – 2016 година на асоциация „Прозрачност без граници“. Тази информация, пише вестник „100 вести“, е била представена на форум в София по случай Международния ден за борба с корупцията.

Планът за борба с корупцията от 2013 г. изчезна Авторът на статията Минка Минчева, която е член на на Обществения съвет за противодействие на корупцията пише, че индексът за прозрачност на институциите има важна роля за икономическото развитие на един регион. Той е и един от факторите, според изследване на Института за пазарна икономика, който нарежда Габрово на второ място по икономическо развитие, след столицата.

Венцислав Генов с принос към доброто функциониране на местната система за почтеност
Габрово е сред водещите общини, които са областни центрове, в класацията на Местната система за почтеност, а кметската институция е на първо място в страната.

Зам. областният управител Иглика Събева, която е председател на Обществения съвет за противодействие на корупцията, съветва компетентно чрез изданието, базирайки се на оповестените данни:

„Добрите резултати в Габрово се дължат на устойчивия капацитет, добрите практики и ефективното взаимодействие между органите на местна власт и местно самоуправление – кметски екип 4,65, местна администрация 4,78 и Общински съвет – 3,53.

Общината поддържа максимални стандарти на прозрачност по отношение както дейността на кметския екип, така и в администрирането на обществени поръчки. Високи са оценките и по показател отчетност за трите изследвани сектора в рамките на местните органи на власт и самоуправление. Съществен принос към общата оценка на индекса имат и съдилищата в града 3,71, особено по отношение ниския процент на отменени съдебни актове и срочност на правораздаването.

Вижте и

Средни оценки за приноса си към местната система за почтеност регистрират и политическите формации 3.00. Но под средния потенциал за принос към местната система за почтеност и понижаване на оценките спрямо предходен период регистрират органите на МВР – 2,86, а организациите на местния бизнес – 2,58, регионалните медии – 2,82 и гражданските организации 2,97. Необходимо е те да развият ангажираност и информиране на обществеността за негативните ефекти от явлението корупция“.

Борят корупцията с фиктивни сбирки

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.