Сега четете
Мая Манолова плаши със съд, ако има нови цени на парното

Мая Манолова плаши със съд, ако има нови цени на парното

maya manolovaСкок на цените на газа, тока и парното. Очаква се новите цени на топлото и горещата водата да са с между 18 и 38% по-високи от сегашните и да бъдат окончателно одобрени на 7 април. Ако те бъдат наистина приети, омбудсманът Мая Манолова се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там тя се надява да се изясни причината за поскъпването.

„Гражданите са гневни, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение“, обяви омбудсманът Мая Манолова пред „Нова телевизия“ по повод планираното поскъпване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода.

През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% – тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре, обясни Манолова.

„Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена „Топлофикация“, но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо“, каза още омбудсманът.

Вижте и

Тя отново повтори, че по този начин се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.

„Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня“, заяви Мая Манолова.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.