Сега четете
Машинно гласуване, ама не през март

Машинно гласуване, ама не през март

cikВъзможността да има машинно гласуване на предсрочните избори на 26 март отпада.

Всички членове на ЦИК гласуваха за отстраняването на единствения кандидат в обществената поръчка – фирмата „Лирекс“.

От фирмата са били категорични, че не е възможно устройствата да бъдат доставени по-рано.

Фирмата, която в последния момент преди изтичането на законовия срок подаде оферта, не може да отговори на техническите изисквания.

От доклада на специализираната комисия пред ЦИК стана ясно, че на всеки 15 машини ще има само по един техник, който да ги обслужва, което е недостатъчно. Не е ясно и как ще стигнат машините до секциите в чужбина.

Другата неизвестна е свързана с това кой ще съхранява машините след края на изборния ден.

Поръчката трябваше да бъде за около 13 хиляди машини с прогнозна стойност от 12,5 до 15 млн. лева без ДДС.

Политици вече допуснаха, че може да има оспорване на вота пред КС, ако машини за гласуване не се осигурят.

Говорителите на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.

В съобщение до медиите от фирма „Лирекс БГ“ заявяват, че имат готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.

Вижте и

„Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти. Казусът с невъзможността за доставянето на машините в срок е свързан с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок“, допълват от фирмата.

В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец, се посочва в съобщението.

Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок, заявяват от „Лирекс“.

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.