Сега четете
Маковей готова да помага на Радев в битката с корупцията

Маковей готова да помага на Радев в битката с корупцията

Евродепутатът и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей заяви, че би откликнала на поканата на новия български президент Румен Радев да посети страната ни и да сподели опита си в борбата с корупцията. Това съобщи телевизия „Би Ай Ти“.

По време на предизборната си кампания Радев обяви, че е готов да разговаря и покани представители от националната антикорупционна система на Румъния, а Моника Маковей спомена поименно.

„Бих приела покана от всеки, който иска да се бори с корупцията, защото тя води до обедняване на хората. Тези пари отиват от един джоб в друг, но това са пари за обществени договори. Държавата не може да напредва по този начин“, каза Моника Маковей в специалното интервю за кореспондента на „Би Ай Ти“ в Брюксел Милена Илиева. Най-голяма корупция има в обществените поръчки, подчерта Маковей.

„Мога да кажа какво трябва да се направи в борбата срещу корупцията, но проблемът е кой ще го направи. Нужни са хора, които няма да се предадат, няма да се поддадат на корупция, дори ако правителството или президентът им оказва натиск. Не е лесно да се намерят хора, които ще кажат „не“ на премиера и ще са достатъчно упорити“, заяви Маковей. Тя допълни, че ако ги няма правилните хора, то тогава всичко, което се прави, е безсмислено, защото няма да доведе до нищо по-добро.

За самата себе си, тя бе категорична, че няма да загуби желание да се бори с корупцията. Според Моника Маковей, България, на фона на Румъния, не е напреднала в борбата с корупцията и организираната престъпност, правната система и в двете страни се развива. Вече повече от 10 години Румъния продължава борбата с корупцията, напомни Маковей.

Вижте и

„Механизмът на Европейската комисия за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност е за благото на хората на Румъния и България. Естествено политиците не го искат, но механизмът трябва да продължи“, смята Маковей.

На въпроса кога България и Румъния ще станат част от шенгенското пространство, евродепутатът отговори – „когато бъдем готови и имаме по-малко корупция“. Не мисля обаче, че сега Шенген е най-важната цел пред страните ни, допълни Маковей.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.