Сега четете
Костадинов ще раздава стипендии "Костя Копейкин"

Костадинов ще раздава стипендии "Костя Копейкин"

След като стана ясно, че лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов патентова прякора си „Костя Копейкин“, заимстван от „Мъртви души“ на Гогол, той направи и разяснения, какво ще прави с марката.

По неговите думи, „група млади съмишленици на Възраждане решиха да използват огромната реклама на героя на Гогол“, за да създадат фондация на негово име. Фондацията ще се занимава с две неща – ще дава ежегодни стипендии на даровити деца, проявили таланти в областта на литературата и изкуствата. Второто е връчване на ежегоден приз за продажна журналистика „Хаджи Иванчо Хаджипенчович“, „наречен на името на видния национален предател, осъдил Левски на смърт през 1873 г. Парите за фондацията ще се събират от делата срещу богати и продажни медии, уронващи доброто име на литературния герой, както и името на фондацията“.

“Чели ли сте “Мъртви души” на Гогол? А знаете ли кой е Гогол? Ако сте привърженик на психодесните маргинални части от нашето общество, които народът ни с обич нарича жълтопаветници, най-вероятно не сте чели книгата, нито пък сте чували името на писателя. Това е така, за съжаление, защото тази маргинална общност е известна със своята тежка и многопластова функционална неграмотност”, написа Костадинов. Във фейсбук той написа, че „капитан Костя Копейкин остава инвалид след войната на Русия с Наполеон. Захвърлен на произвола на съдбата от бездушните руски чиновници, той събира банда разбойници около себе си и започва да граби пари от богатите помешчици, за да ги раздава на бедните хора“. “Иначе казано – руският Робин Худ”, написа Костадинов. В действителност обаче в творбата на Гогол кап. Копейкин няма малко име и не е точно Робин Худ.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.