Сега четете
Колко китайци могат да оправят България? За новите мегапроекти – вицепремиерът Томислав Дончев

Колко китайци могат да оправят България? За новите мегапроекти – вицепремиерът Томислав Дончев

 

tomislav-donchev-187984По отношение на бежанците Турция е по-отговорна от някои държави членки на Европейския съюз. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин” по повод решението ЕС да отпусне 3 млрд. евро на Турция за имигрантите, за които държавата се грижи. Дончев напомни, че Турция е похарчила много повече досега за бежанците, които са на нейна територия.

Все още няма решение откъде ще дойдат тези 3 млрд. евро, позицията на България, че не трябва да бъдат намалявани средствата за оперативни програми, уточни вицепремиерът. Според него Турция не използва бежанската вълна за натиск върху ЕС.

На въпроса дали икономически санкции на Русия срещу Турция ще донесат ползи за България, Дончев напомни, че има контрасанкции на Русия за държавите от ЕС и от тях пострадаха много български производители. По думите му страната ни е не е пряко застрашено от конфликта между Русия и Турция, но не бива и да се внася изкуствено спокойствие. Според вицепремиерът не е невъзможно да бъде изградена тръба през Черно море, която да осигури на България възможността да транзитира газ. По този начин той уклончиво отговори на въпрос на водещият, дали „Турски поток“ може отново да стане „Южен поток“.

Относно жп линията по пътя на коприната, която Китай иска да строи и която минава и през България, Дончев обяви, че това е възможен проект, но няма да стане за 1-2 години. Нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ китайците биха построили, ако е икономически изгодно за тях. Нашата държава няма да поема ангажимент към такъв проект, уточни Дончев.

На въпроса как живеят хората в Китай, той отговори, че там организацията на живот е много по-различна от тази в Европа и доскоро дори не е имало платен годишен отпуск, само 1-2 дни за Нова година.

Вижте и

Томислав Дончев коментира и състоянието на язовирите, които са държавна собственост. Той призна, че има съоръжения, които не са в добро състояние и съществува проблемът на прехвърляне на отговорността между държавата и местната власт.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.