Сега четете
Колко депутати успяха да прочетат секретния доклад за КТБ?

Колко депутати успяха да прочетат секретния доклад за КТБ?

ktb-19Ще излезе ли истината кой проспа фалита на банката?

Докладът от международното разследване на активите на КТБ, изготвен от AlixPartners, е чисто счетоводен, не навлиза в голяма дълбочина и в него не се говори нито за офшорни сметки, нито за политици. Такова е мнението на независимия депутат Георги Кадиев. В студиото на „Тази сутрин” той и бившият изпълнителен директор на банката Любомир Весов бяха категорични, че свършеното не е достатъчно.

„Счетоводен е докладът, прилича на одит, почти всяка средностатистическа счетоводна компания би могла да го направи”, коментира Кадиев. По думите му в рамките на 560 страници са описани компании, получили кредити от банката, техните собственици, обезпеченията, прогноза какво може да бъде събрано и препоръки как да бъде събрано.

„Аз не видях нито името на Пеевски, нито едно име на политик, видях имена на публични фигури, които не са политици, но са били собственици на фирми, които са взели кредити”, посочи още депутатът. По думите му за офшорките, през които са изчезнали милиони, информация няма.

Чета по медиите, че докладът струва 22 млн. долара – това са по 40 000 долара на страница“, недоумява Кадиев. По думите му шефът на Министерски съвет със сигурност не е чел доклада, защото не знаел английски. Надзорът на БНБ е пълен провал. БНБ през цялото време умишлено са си затваряли очите, защото там са професионалисти, категоричен бе Георги Кадиев.

Според него въпросът сега е да се разсекрети и заданието, по което AlixPartners са работили – дали умишлено то не е било лимитирано.

Весов коментира, че даже информацията от синдиците за необезпечените кредити дава достатъчно данни, по които може да се тръгне по следите на парите. „Когато става въпрос за пари в банка, винаги може да се стигне до края – ако ще с помощта на НАП, ако ще с помощта на прокуратурата”, посочи той.

Според него има начин службите да проследят паричните преводи, даже и да са правени от екзотични дестинации.

Вижте и

„Ако приемем, че беше спонсориран един филм „Шменти-капели”, цялата ситуация е такава. Ние сме участници и ще плащаме за едно упражнение по източване на банка. Вината е изключително персонофицирана – на Цветан Василев и на тези, които за подписвали за състоянието на банката, липсвал е всякакъв контрол от страна на БНБ и специализираните звена на ДАНС”, каза още Любомир Весов.

Той посочи, че бившата шефка на надзора на БНБ Нели Кордовска фигурира в ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който е предложил синдиците на банката.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.