Сега четете
Кой е на ход в дипломатическата игра на шах между София и Анкара?

Кой е на ход в дипломатическата игра на шах между София и Анкара?

pasi Бежанската вълна е огромна заплаха за България, която е подценявана от десетилетия. Това каза Соломон Паси в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите му първият доклад, писан у нас на тази тематика, е от 2003 година. „Още тогава сме се опитали да алармираме общественото мнение, че предстои огромен проблем, който не може да ни подмине”, допълни Паси.

Той даде пример, че през следващите 15-20 години от Африка може да се очакват около 1 млрд. души, които да тръгнат към Европейския съюз. Това означава, че на всеки европеец се падат по двама африканци като мигранти. „Ако ние в България сме 7 млн., трябва да очакваме около 14 млн. мигранти – това е колосално число”, пояснява Паси.

Според него няма магическо решение за миграцията. „Разрешението на проблема трябва да е комплекс от три неща – да се спазва системно политиката на ООН, да има адаптация на хората, които идват насам и да има селекция на мигрантите”, каза Паси.

По думите му трябва да имаме ясни изисквания какви хора приемаме като мигранти в страната. „Никой не може да ни обвини в това, че поставяме условия”, допълни той.

Според Паси е много важно границите на страната ни да бъдат укрепени и нелегалният трафик – максимално ограничен.

„Отношенията са трагично и ненужно обтегнати, няма доверие между нашите ръководители. Човек не може да избира съседите си”, смята Паси. По думите му дипломация се прави по много специален начин.

По повод обявяването на турско аташе от консулството в Бургас за персона нон грата, Паси допълни, че щом Външно министерство е преценило да направило тази стъпка, има защо.

Паси допълни, че не може да коментира правилно отношенията между България и Турция без да е ясна цялостната картина.

Соломон Паси смята, че вече 11 години нямаме външнополитически приоритети. „Шенген и еврозоната не могат да се нарекат приоритети, защото те са сравнително лесни задачи. Лидерството на ООН може да е национален приоритет, но пак не е космическа задача”, допълва той.

Вижте и

На въпрос дали Турция се меси във вътрешната политика на страната ни, Паси отговори, че всеки меси в нея. „При нас всеки прави каквото си иска и има тотално неприлагане на закона. Това е най-големият проблем, вътрешнополитически проблем, който става външнополитически”, допълни Паси.

Според него страната ни трябва да изгради ясна външнополитическа стратегия.

bTV, „Тази сутрин“

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.