Сега четете
Клинтън и Тръмп в остра схватка преди изборите
Тъмно Светло

Клинтън и Тръмп в остра схватка преди изборите

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп започват последния уикенд на кандидат-президентските си кампании в САЩ, прибягвайки до всеки инструмент, с който разполагат, за да изкарат привържениците си да гласуват, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Последните допитвания сочат, че ключовите щати, където ще се реши изходът от гласуването, все още са „на кантар“ преди изборите във вторник и именно там двамата хвърлят всички сили.

Клинтън и нейните сподвижници хвърлят последни сили, за да активизират чернокожите избиратели, които по принцип са техни поддръжници, като признават, че има признаци за по-слабо участие в предварителното гласуване до момента и това се приема като тревожен признак от екипа на кандидатката на Демократическата партия. Днес демократите пращат най-мощните си екипи в Пенсилвания и Мичиган, които те по принцип смятат за свои крепости.

Подгласникът на Тръмп – кандидат му за вицепрезидент Майк Пенс, ще води през уикенда кампания във Флорида, Мичиган и Северна Каролина.

Досега предсрочно – по пощата или в избирателни секции, са гласували вече над 30 млн. избиратели, съобщи Си Ен Ен. Предсрочно се гласува в 38 щата. Най-активни са Флорида и Калифорния, където съответно са гласували 5,3 млн. и 3,3 млн. души.

Броят на предварително гласувалите във Флорида вече надхвърли общия брой участвали в изборите преди 4 г., като в щата ще се гласува и през уикенда. Гласували са почти поравно привърженици на демократите и републиканците – разликата между тях е по-малко от 2000. Експертите са единодушни, че Тръмп няма шанс да победи, ако не спечели във Флорида.

В Охайо – друг ключов щат, са гласували 1,2 млн., в Невада и Айова – по около половин милион.

Като особено важен за изхода на битката щат се очертава и Северна Каролина.

Предварителни данни сочат по-слабо от обикновено предварително гласуване на чернокожите, което също вдъхва надежди на Тръмп.

За първи път броят на регистрираните избиратели в САЩ на тези избори ще превиши 200 млн., съобщи сайтът „Политико“, цитиран от ТАСС.

Само за последните 8 г. този брой се е увеличил с 50 млн.

Според изследователската агенция „ТаргетСмарт“ 42,6 млн. от общия брой на регистрираните избиратели са склонни да подкрепят Демократическата партия, а 29 на сто – Републиканската. 28,4 на сто смятат себе си за независими.

Вижте и

На 8 ноември освен президент американците ще обновят изцяло състава на Камарата на представителите и една трета от Сената. Ще изберат и губернатори на 12 щата и кметове на редица градове.

Според последното общонационално допитване, проведено от телевизионния канал Ей Би Си и вестник Вашингтон пост“ и оповестено днес, Хилари Клинтън изпреварва Доналд Тръмп с три процентни пункта. За нея смятат да гласуват 47 на сто от отговорилите, а за него – 44 на сто.

Анкетирани са 1100 потенциални избиратели. При предишното допитване, оповестено преди 3 дни, Тръмп изпреварваше Клинтън съответно с 46 срещу 45 на сто.  Според АП съкращаващата се преднина на Хилари Клинтън дава лъч на надежда за Тръмп.

 

източник: dnes.dir.bg

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.