Сега четете
Кирил Петков обвини ГЕРБ за паниката ,около цените на горивата

Кирил Петков обвини ГЕРБ за паниката ,около цените на горивата

Паниката около цените на горивата в сряда е резултат на политическа и хибридна атака в социалните мрежи, организирана от младежката организация на ГЕРБ. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Днес премиерът и министри се срещнаха с членовете на Българската петролна и газова асоциация.

Както знаехме още в сряда, има големи количества гориво в цялата система. Всички са заредени, няма никакъв проблем по цялата верига. Единствената причина, заради която се е получила паниката в сряда е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се изпратили и използвали през социалните медии навсякъде под политическа или хибридна атака. До този момент хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ“, заяви Петков.

Снимките, които се завъртяха из социалните медии – с цени на горивата над 3 и 4 лв., са платени постове, каза още Петков. Те са от малки бензиностанции, които са вдигнали цените, понеже не са имали достатъчно количество. Въпреки, че системата е била обезпечена, именно заради разпространението на снимките се е създала паника, която е увеличила търсенето. Паниката обаче беше овладяна, на следващия ден цените се върнаха към по-нормални нива, подчерта премиерът.

„Оттук нататък, усетим ли подбоен вид хибридна атака, политическо разклащане на системата, опитвайки се да се направят някакви политически дивиденти на гърба на хората, които да се редят на опашка, ще имаме координиран отговор, за да не се поддава населението на подобни лъжи и манипулации. Следете какво казва правителството и не се притеснявайте – горивото е навсякъде запасите са налични, вносът се случва“, обърна се Петков към гражданите.

Вижте и

Енергийният министър също заяви, че проблемът е създаден изкуствено и увери, че при втора такава ситуация правителството своевременно ще информира за наличните количества горива в страната.

„Относно горивата, ако търсенето се увеличава с 10 – 20% е една ситуация. Ако в рамките на един ден търсенето е 3 – 4 пъти по-високо, ако виждаме цистерни, които би трябвало да превозват мляко, да се пълнят с дизелово гориво, е меко казано странно. Добрата новина е, че стрес тестът беше преодолян“, коментира Александър Николов.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.