Сега четете
Кирил Петков: Не игнорираме българската позиция в разговорите със Скопие (ОБНОВЕНА)

Кирил Петков: Не игнорираме българската позиция в разговорите със Скопие (ОБНОВЕНА)

Димитър Ковачевски е едва от седмица министър-председател на Република Северна Македония, от която четири дни прекара с българското правителство. Това само по себе си показва желание да се свърши работа. Това заяви днес премиерът Кирил Петков на изслушването си пред депутатите за контактите със Скопие.

Срещите между двете държави са били изключително успешни, а основна цел на Петков ще бъде икономическото сътрудничество между България и Северна Македония, защото „това ще бъде дългосрочен гарант за единство.

Другото, което бих казал със задоволство, е, че министрите, които дойдоха с делегацията на РСМ, бяха наистина голям брой и за един ден имахме огромни напредъци по много от сферите“, каза още Петков.

Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови за нас сектори – земеделие, малки и средни предприятия и точно този Коридор 8 – железницата да започне една сериозна работа по него, защото наистина вече Коридор 8 изпадна от листите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще се случи със съвместна работа“, изтъкна премиерът.

Не игнорираме или слагаме по-нисък приоритет на българската позиция, даже напротив, подчерта Петков и изрично допълни, че в срещите е говорено за правата на българите в Северна Македония:

Ковачевски каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите от РСМ в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но за първи път го обяви“.

Петков уточни обаче, че само това няма да бъде достатъчно: „Това е малко декларативен акт, много важен, но само това няма да промени всъщност истинската ситуация. Което би променило, е в следващите 10 години да работим с РСМ, докато те отварят всяка една от своите 27 глави, всеки инцидент на език на омраза, ние може да го вкараме през европейския процес, това ни дава механизъм, който за следващите 10 години да обърнем реториката“.

От ГЕРБ обаче останаха скептични към заявките на премиера и подчертаха, че от него се очаква да спазва стриктно Договора за добросъседство.

Даниел Митов припомни, че българският национален интерес е най-важен:

Ако сегашният ви подход цели вдигането на облаци комуникационен прах и мъгла, за да демонстрирате, че се случва нещо изключително между двете държави, а след това се опитате да продадете този подход като някакви реални резултати, като загърбите истинските проблеми, трябва да ви кажем, че подобен план няма да сработи и ще предизвика тежка политическа и социална реакция. Националният ни интерес, разбира се, е РСМ да бъде пълноценен член на ЕС, но не и за сметка на българската история и българското национално достойнство“.

За две седмици България и Република Северна Македония постигнаха сериозен напредък, а срещите между двамата премиери са изключително успешни, отчете още пред депутатите министър-председателят:

Тази нова енергия на конструктивен диалог би трябвало да донесе много по-добри резултати от това, което имахме до този момент. Така, че за две седмици да говорим за четири плюс едно вместо 5 с 1, премиерът на РС да сподели, че е готов да вкара българите в тяхната конституция, без да бъде категоричен с времето, но го декларира пред медиите. Да имаме три меморандума подписани и да имаме календар, където тези групи да се срещат всяка седмица, аз мисля, че това е добре свършена работа за последните две седмици“.

Вижте и

Петков също така увери, че конструктивният диалог между двете държави ще продължи.

И подчерта, че има гаранции, че българите ще станат равноправни, като албанците:

Между другото има напредък в историческата комисия. Жалко, че не е било абсолютно официално приет до край, но ще го използваме този напредък и ще трябва да го официализираме. И крайната цел каква е на България? Това също е много важно да се каже и това е българският интерес – да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите в Северна Македония да са защитени“.

Петков обяви също така, че България и Република Северна Македония подготвят на 4 февруари съвместно честване за 150 години от рождението на Гоце Делчев.

/снимка: архив БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.