Сега четете
Камерън се оттегля, а британците решиха: Великобритания напуска ЕС

Камерън се оттегля, а британците решиха: Великобритания напуска ЕС

FW_UK_Sinking_Currency440wБританският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли до октомври, защото след като страната гласува за излизане от ЕС, тя има нужда от ново ръководство, предадоха Би Би Си и ДПА.

Новият британски премиер трябва да бъде назначен до началото на конференцията на консерваторите през октомври“, каза Камерън и обеща да изпълни волята на британския народ, който се обяви за излизане на страната от Евросъюза.

Дейвид Камерън беше основната фигура в кампанията за оставането на Великобритания в ЕС, въпреки че именно той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултата, на който Камерън се надяваше.

По окончателни данни британците са гласували за напускане на ЕС с 52 срещу 48 на сто (17,41 милиона гласове за излизане от общността срещу 16,14 милиона за по-нататъшна евроинтеграция).Категорично в подкрепа на „Брекзит“ гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза.

Вижте и

По-рано днес лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж заяви, че е „неприемливо“ Камерън да запази премиерския пост и лидерството в консервативната партия, след като курсът му към запазване на еврочленството се е провалил.

Осемдесет и четири британски депутати от консервативната партия, включително участвали в кампанията за напускане на ЕС, изразиха намерение да посочат в обръщение към премиера Дейвид Камерън, че е „негов дълг“ да остане на своя пост независимо от резултата на референдума, пише днес „Росийская газета“.
Източник: БТА, БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.