Сега четете
Как изглежда България от 10 000 км през океана?

Как изглежда България от 10 000 км през океана?

12045452_10153682197524083_2476043963494029412_oИнвестициите в България в последните седем години намаляват, защото няма адекватни условия за тях. Това каза в ефира на „Здравей, България” компютърният специалист Вени Марковски, който от години живее и работи в САЩ.

Той разказа, че наскоро негови познати отвъд Океана проявили интерес към влагане на средства в голям, работещ бизнес у нас. Опитите на Марковски да им помогне в това начинание обаче ударили на камък. Оказало се, че родните институции нямат дори канали за предоставяне на информация на кандидат-инвеститорите.

Според Марковски за липсата на сериозни вложения не била виновна само корупцията, защото такава имало навсякъде по света.

„На България не и се пада да има тази година генерален секретар. Това не е Еврокомисията, където България задължително има едно място за европейски комисар и дали ще дойде Румяна Желева или Кристалина Георгиева, зависи от това как ще се представи в Европарламента.“

Вени Марковски е и вицепрезидент на ключовото за Интернет НПО ICANN и отговаря за ООН, агенциите на ООН и сътрудничеството в областта на киберсигурностт

Марковски обясни още, че постът генерален секретар на ООН е на ротационен принцип и, че има „усещане“ да се падне на държава от Източна Европа. Ако Източна Европа излезе с единна кандидатура, шансът да се одобри от петте постоянни страни членки – Китай, Франция, Англия, Русия и САЩ, е голям.

„В случая имаше една спроед мен изкуствено създадена интрига между Ирина Бокова и Кристалина Георгиева – и двете кандидатки стават. Която и да беше посочена, ние като българи, включително тези, които работим и с ООН и в чужбина, трябва да й помогнем с каквото можем, за да бъде успешна тази кандидатура,“ отбеляза той.

Интернет специалистът коментира положително идеята за държавната електронна поща.

Вижте и

„Държавата няма да е конкурент на Гугъл, хората може да са спокойни, а кореспонденцията няма да следи, тя държавата може да я следи винаги.“

И обясни предимствата на държавната поща – евентуалната й връзка с електронната идентификация и удобството на употребата й.

Нова телевизия, „Здравей, България“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.