Сега четете
И вторият опит за кабинет се провали. ‘Продължаваме промяната’ връща мандата

И вторият опит за кабинет се провали. ‘Продължаваме промяната’ връща мандата

И вторият опит за редовен кабинет се провали. Парламентът отхвърли проектодекларацията на „Продължаваме промяната“ за приоритетите и работата на НС през 2023 г. Очаква се номинираният за премиер акад. Николай Денков да върне втория проучвателен мандат.

Без дебат в пленарната зала текстовете паднаха с 84 гласа „против“ (ГЕРБ-СДС, Възраждане), 30 „въздържал се“ (БСП, ДПС и БВ) и 63 „за“ (ПП и ДБ).

След гласуването Николай Денков заяви, че има два начина, за да се събере парламентарно мнозинство – да потърси обединение на базата на приоритети, или чрез раздаването на министерски постове. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от групата на ПП. В процедура по начина на водене Жечо Станков поиска промяна в правилника на НС и в него да се заложи, че към всяка декларация трябва да има мотиви, за да има основание за дебат в зала.

Той добави, че декларацията на ПП е „без гръбнак“. Съпартиецът му Тома Биков пък заяви, че не е нужно пленарното време да се губи с тези текстове. Той призова ПП да върне мандата. „Не е работа на втората политическа сила да управлява. Ролята ѝ е да бъде конструктивна опозиция“, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Вижте и

Той добави, че на тях им се е наложило да предлагат управленска програма заради неспособността на ГЕРБ да състави кабинет.

Декларацията на „Продължаваме промяната“ се превърна в условие за предлагането на състав на кабинет. Акад. Николай Денков неведнъж е заявявал, че ако текстовете бъдат отхвърлени, то ПП ще върнат мандата неизпълнен.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.