Сега четете
Испанската полиция мълчи дали е разпитан Борисов за „Барселонагейт“

Испанската полиция мълчи дали е разпитан Борисов за „Барселонагейт“

Преди седмица сайтът за «щата в Барселона разследващи репортажи bird.bg цитира един от замесените в случая – бизнесмена Йордан Христов, че разследването е прекратено. Говорителят на прокуратурата в Барселона отрича това.

В България също има производство по случая. Преписката беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник „Ел Периодико“,
В средата на февруари испанският вестник написа, че през последната година каталунската полиция „Мосос дЕскадра“ и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с „международно изпиране на пари“ с крайна дестинация в Барселона.

В Испания разследването „Барселонагейт“ продължава, но полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Производството е висящо и разследващите не отговорят на въпроса дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук, съобщава вестник „Сега“

Сигналът бе подаден от българското гражданско сдружение „БОЕЦ“ до испанското посолство в София.

Вижте и

Разследването се фокусира върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. детето й и баща й. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира „Порше Макан“ за стойност най-малко 70 000 евро.
По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов, както и дали той има отношение към „международна схема за пране на пари“. Премиерът Бойко Борисов казва, че няма никаква връзка със случая. Той се оплаква, че е бил омаскарен.
За собственик на имота се обявява бизнесменът Александър Чаушев. който твърди, че Борислава Йовчева живее там под наем, но той не я познавал.Бизнесменът казва, че е купил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма.
Няколко дни преди да излезе публикацията в „Ел Периодико“ бизнесменът Йордан Христов се ожени за Борислава Йовчева. Засега от българската прокуратура също не оповестяват, докъде е стигнало разследването.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.