Сега четете
Искат национален план за борба със затлъстяването и касата да плаща за лечението
Тъмно Светло

Искат национален план за борба със затлъстяването и касата да плаща за лечението

Необходим е национален план за борба със затлъстяването и то да влезе в списъка на здравната каса като заболяване, за което НЗОК да покрива лечението. Това поиска доц. Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, по време на форума Powers Summit – „Власт, слушай!“. По думите й иначе трудно специалистите биха могли ефективно да помогнат на нуждаещите се в битката им с килограмите. Натрупването на които пък води до редица други заболявания като диабет, високо кръвно, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови проблеми и още над 200 състояния.

„30 % от момчетата между 6 и 9 години и 29% от момичетата от тази възрастова група са с наднормено тегло“, предупреди доц. Дърленска. Тя уточни, че 40% е генетичната предразположеност към затлъстяване, но за останалите 60% „вината“ е в самите пациенти и начина им на живот. „Премахването на някои рискови фактори като прекомерна употреба на сол и пакетирани храни, както и на газирани напитки, обездвижването и намалената консумация на плодове и зеленчуци, е ключово за по.-здравословен начин на живот“, уточни доц. Дърленска.

За намаляване на рисковите фактори и модифициране на риска чрез подходящи алтернативи говори и проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ към Фармацевтичния факултет на МУ-София. По думите му България е на едно от първите места по смъртност от тютюнопушене с над 40 % активни пушачи и тази стряскаща статистика може да се промени чрез намаляване на вредата като тези, които не искат и не могат да се откажат от цигарите, поне да преминат на нагреваеми устройства или е-цигари, които са продукти с модифициран риск. А това е така, защото при тях няма горене, което намалява вредните вещества в аерозола с 95 %. „Когато говорим за бездимни алтернативи на практика говорим за липса на пасивно пушене“, подчерта още проф. Момеков и ползата не само за индивидуалното здраве, но и за общественото.

Вижте и

От името на властта проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че е чул какво искат експертите от депутатите. „В нашата програма е заложено въвеждане на допълнителни 60 часа в училище, посветени на здравното образование, които ще бъдат за сметка на намаляване на други часове, като целта е от рано да заложим на превенцията на бъдещи социално значими заболявания“, обясни проф. Ангелов. Относно цигарите той е категоричен, че е невъзможно като с магическа пръчка да се изкорени тютюнопушенето, но поне можем да се заложи на стратегията за намален риск чрез алтернативни продукти.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.