Сега четете
„Има такъв народ“ с най-много комисии в парламента. ГЕРБ ще контролира медийната, а ДПС – икономическата

„Има такъв народ“ с най-много комисии в парламента. ГЕРБ ще контролира медийната, а ДПС – икономическата

Месец след като започна работа 46-то Народно събрание създаде и специализираните комисии, в които депутатите работят по конкретни закони. Специализираните звена са общо 22. Най-голямата парламентарна група “Има Такъв народ“ оглави седем постоянни парламентарни комисии. ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Демократична България“ получиха по четири председателски места, ДПС – две.

 

В началото на пленарното заседание от групата на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ обявиха, че не желаят председателски и заместник-председателски места в нито една от 22-те комисии.

“Не се прави така в една парламентарна република, ако всички последват вашия пример и оттеглят номинациите си за председатели и заместник-председатели, комисиите ще останат без ръководства”, реагира председателят на парламента Ива Митева. Това обаче не се случи и останалите групи си разпределиха местата.

 

От ИТН имат председатели на бюджетна комисия – Любомир Каримански; комисия по конституционни и правни въпроси – Андрей Михайлов. Иван Хиновски е председател на комисията по енергетика и климат; Димитър Гърдев поема комисията по външна политика. Комисия по земеделието се оглавява Пламен Абровски, който беше номинацията на ИТН за земеделски министър в нереализирания кабинет “Николов”. Комисията по здравеопазването ще ръководи Силви Петров, който беше номиниран за здравен министър от партията. А Николай Радулов беше избран председател на комисията по обществен ред и сигурност.

 

Втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС ще контролира комисията по въпросите на Европейския съюз, а за неин председател беше избран бившият вицепремиер Томислав Дончев. Росен Желязков от ГЕРБ е председателят на комисията по транспорта. Парламентът реши Комисията по култура и медии също да бъде председателствена от ГЕРБ – оглавява я Тома Биков. Радомир Чолаков стана председател на комисията по правата на човека, а Николай Хаджигенов от ИБГНИ възрази председателското място на тази комисия да бъде дадено на ГЕРБ.

 

“Демократична България” ще председателства комисията по околната среда и водите – Борислав Сандов. Ивайло Мирчев оглави комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии; Цецка Бачкова – комисията за взаимодействие с гражданското общество. За председател на Комисия по политиките за българите извън страната беше избрана Антоанета Цонева.

 

БСП получиха председателското място в комисията по отбрана – председател ще бъде Атанас Зафиров. Начело на социалната комисия беше избран Георги Гьоков от левицата. Социалистите ще председателстват и образователната комисия. Начело на нея застана Ирена Анастасова. Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта също беше дадена на БСП, а за неин председател беше избран Иван Ченчев.

 

Вижте и

 

ДПС получи две комисии. Йордан Цонев оглави Комисията по икономическата политика, иновации и туризъм. Колегата му Халил Летифов беше избран за председател на комисията по регионална политика.

 

Председателството на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагане и използването на СРС и достъпа до данните на електронните съобщения е на ротационен принцип за по една парламентарна сесия. Тя се поема първо от Светлин Стоянов от ИТН, след това от Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС, следва БСП – Филип Попов, ДБ – Иван Димитров, ДПС – Елхан Кълков.

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.