Сега четете
Има ли ефективни начини да преборим корупцията?

Има ли ефективни начини да преборим корупцията?

Referendum_HQИнтервю с проф. Николай Найденов, катедра Политология в СУ „Св.Климент Охридски”, Тодор Ялъмов, Център за изследване на демокрацията, адв. Александър Кашъмов, Програма Достъп до Информация, проф. Антоний Тодоров, политолог, Явор Сидеров, съветник в кабинета на вицепремиера по координация на европейските политики иинституционалните въпроси г-жа Меглена Кунева /резюме/

 

Предаване: БНТ1, „Референдум”

Тема: Има ли ефективни начини да преборим корупцията? Ще помогне ли предлаганият антикорупционен закон?

Гости: проф. Николай Найденов, катедра Политология в СУ „Св.Климент Охридски”, Тодор Ялъмов, Център за изследване на демокрацията, адв. Александър Кашъмов, Програма Достъп до Информация, проф. Антоний Тодоров, политолог, Явор Сидеров, съветник в кабинета на вицепремиера по координация на европейските политики иинституционалните въпроси г-жа Меглена Кунева

Резюме:Ако говорим за корупцията като цяло – един закон не може да се справи със ситуацията. Този закон визира най-висшите ешелони на властта. След това са необходими редица други мерки, редица закони и обща промяна в обществения морал, за да се преборим с корупцията„, каза Явор Сидеров в предаването „Референдум“ по БНТ.

Александър Кашъмов добави, че истинските борци с корупцията са медиите в случая с панамските документи. Това обаче не означава, че не трябва да се подобрява законодателството за противодействие на корупцията.

Тодор Ялъмов е на мнение, че мотивацията в повечето случаи на българските бизнесмени да имат инвестиции в офшорни зони не е да скрият данъци, защото те у нас са достатъчно ниски, а да скрият собственост и да скрият връзки с политици.

Проф. Антоний Тодоров пък смята, че в случая за офшорните зони трябва да се има предвид, че говорим за зони, които няма как да не генерират съмнение за корупция. Те в някакъв смисъл действат винаги “на ръба”. Те са извън полезрението, в някакъв смисъл извън законодателството, извън правилата, извън нормите.

„Вероятно е някои от 50-те български фирми в панамските документи да се окажат свързани с някои политици, но смятам, че ние няма да получим цялата истина за офшорната нишка на корупцията от България по една много проста причина, че има много офшорни зони-посредници, и затова може би най-важните имена няма да ги срещнем там“, каза проф. Николай Найденов.

Вижте и

Според Ялъмов има интересни предложения в антикорупционния закон и текстовете определено имат своите плюсове.

Спор Кашъмов не е имало достатъчно обществено обсъждане на закона, а и не е направен анализ на съществуващите закони. Даде пример с декларациите за конфликт на интереси, които почти не се публикуват от държавните институции.

В заключение Ялъмов каза, че анонимните сигнали засягат човешките права, затова до тук трябва да спрем. Според Тодоров е важно кой ще контролира проверките на тези сигнали. А Сидеров е категоричен ,че всичко зависи от предварителната проверка, ако тя е направена както трябва, няма да се стигне до съсипване на ничия репутация.

БНТ1, „Референдум

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.