Сега четете
Илияна Беновска : Дарина Павлова с какво е значима?!

Илияна Беновска : Дарина Павлова с какво е значима?!

BenovskaЖурналистът Илиана Беновска е родена на 15 декември 1957 г. в София. Завършва режисура в НАТФИЗ в класа на професор Филипов. Работила е като режисьор в Бургас, Плевен, Добрич, в БНР, в БНТ. Зад гърба си има два игрални филма и един сериал. От 1990 г. се занимава с политическа журналистика – в БНТ, БНР, радио „Експрес“ и други. Автор е и режисьор на редица знакови предавания. След 1989 г. работи с политическия антрополог Жак Сегела.– Г-жо Беновска, като политически коментатор и анализатор, как се чувствате в амплоато си на жури в „България търси талант“?

– Влязох „България търси талант“ по лична покана на Слави Трифонов и Павел Станчев. Бях сигурна, че това е формат, който ще излъчи надежда за различна България – „не“ на рязането на старци с резачки, „не“ на кражбите „не“ на изнасилванията, „не“ на убийствата, „не“ на задкулисието, „не“ на манипулациите . Затова и приех – за мен Слави Трифонов е най-борбеният, най-будният, най-социално отговорният, най-чувствителният и талантлив шоумен… Повярвах,че се случва ренесанс на нравите. Бях сигурна, че шоуто ще е „да“ на надеждата, на състезанието на таланти, на красотата, хармонията, на промяната… Когато свърши предаването ще Ви кажа дали е било така…

– Когато ви отправиха предложение да бъдете жури в „България търси талант”, бяхте ли наясно кои са останалите членове?
– Не знаех и не попитах кои са останалите членове на журито. Аз знам коя съм аз и знам,че няма сила, пари, зависимости, които да ме променят или принудят.

– С Дарина Павлова се познавате от години. Работили сте заедно. В едно от последните издания на шоуто обаче, видяхме, че между вас се стигна до остра размяна на реплики. Дарина Павлова дори си позволи да реагира към вас с „Избери си друг формат да проповядваш!.. Не ти е мястото тук!”, докато вие разсъждавахте върху решението си.
– Дарина Павлова с какво е значима?! Както казах по-горе, моето лично място на политически журналист е завоювано от мен в битка с олигарси, корумпирани чиновници, политически и юридически интриги и зависимости. Не ми се говори днес за 4-годишната съдебна битка, която обществено–политическото „Радио К2“ проведе за върховенството на закона в България. Срам ме е,че трябваше да се намеси ЕК. Срам ме е заради корупцията, зависимостите, негодните политици в България. Не си правя илюзии… Знам, че „вечната Амбър“, шефът на КРС Божков, който трябва да е в съда, защото е в европейските съдилища за мултиплексите, пак е решил да затвори свободното слово в К2. Знам, че премиерът Борисов, независимо,че 4 години през първия му мандат не го оставях жив всеки ден, не се поддава на влияния… Но, знае ли човек, в държава като България, където законът е като липсваща в тоалетните хартия, какво може да му се случи… Когато съм във война – прилагам дипломацията. Ако не се получи – печеля войната. Така ще постъпя и с Божков, който иска да спре К2. Нищо,че съм жена, а в България – мъжете решават. Тренирана съм, въоръжена съм, образована съм, знам много, за сега говоря малко.

10177277_326534340854668_1968972413813326647_n

– Къде според вас е балансът между политиката и шоуто? И не се ли получава така, че шоу елементите са далеч по-често явление на политическата сцена, отколкото придържането към сериозния и адекватен тон?!
– Не ви разбрах въпроса. Скоро гледах премиера Борисов по bTV с Антон Хекимян да дава отчет за 6 месеца кабинет „Борисов-2“. Тони е добър човек и журналист. Само че шефът на bTV Павел Станчев не е бил в час. Трябва да е ясно: Бойко Борисов вече трябва да дава интервюта единствено и само за всички медии и на група високо компетентни журналисти. Никога на един от нас. Бойко Борисов е единственият политик с втори мандат премиер. Вече никой журналист, дори,аз, Беновска – ха-ха- нямам право да го разпитвам сама в ефира на К2. Нивото на успех и отговорност на Борисов е много високо, непостигнато за 25 години от никого, даже другите се компроментираха – премиери, президенти… Гадна работа.. Въпроси към Бойко Борисов днес трябва да задават единствено и само много високо компетентни журналисти от всички медии – едновременно. Другото е куха лейка. Форматът на bTV го потвърди и съм сигурна, че Борисов няма да го повтори….

– Преди години сте учила политиците как да се държат пред камера, кога да приказват, кога да мълчат. Ако трябва сега да коментирате поведението, маниерността и адекватността като цяло на съвременните политически лидери, какво бихте казали?
– Историята има значение, но не винаги. Кого какво съм учила в далечната 1989-та е вече прашасало. Днес – Реформаторския блок трябва да се скрие завинаги, защото не са на нивото на израстването на Бойко Борисов. РБ са алчни за облаги, но старомодно, обществото вече не търпи това. РБ са недостойни за български каузи. РБ са обременени от комплекси. А президентът Плевнелиев – „Копелия-та“ на Борисов – да бъде любезен да си сложи балетната пачка и да изтанцува „Одета – Одилия“ за финал на президентстването си и да се прибере при жена си, ако Плевнелиева още го иска.

– С кои политици сте имала най-трудно случващите се разговори?
– Простете, но всички политици от най-висок ранг през последните 25 години са били мои събеседници в телевизия или радио, по вестниците… Нямам трудни разговори. Борисов никога не ми е искал предварително въпроси и колкото и да съм била критична – отговаря. Борисов се вълнува от съдбите на хората и помага. Пали се, но и прощава. Наричат го с какви ли не имена, но хората го избират. Феномен. Първанов сключи сделка с мен през 1998 година с мен – да поканя 1 път новоизлюпения му продукт Станишев в радиото, а самият Първанов, тогава пресен лидер на БСП, да дойде при мен в телевизията 10 пъти. Тогава Станишев се успа за 11 часа в радиото и се наложи да помолим майка му да го доведе… Доган – през 1992 година издадох книга с него в поредицата „Кой кой е“, въпроси и отговори. Днес тя е уникално съвременна – пророк ли е Доган или времето в България е спряло? Заради предаване с цар Симеон си загубих позицията в БНТ. И т.н.

– Как бихте отвърнали на тези, които твърдят, че симпатията ви към Бойко Борисов е надскочила границите на приемливото?
– Хи-хи. Границите си поставям аз – когато и където реша.

Вижте и

– В едно интервю казвате: „За да живеят децата ми добре, преди 1989-та чистех 17-етажен военен блок с по 20 апартамента на площадка. Всяка нощ. Сутрин бях звезда в БНТ…”. Това ли са били моментите на изпитание при вас, които са калили духа?
– Е? Какво да добавя? Някаква сърцераздирателна драма ли?! Такива са била нормите. Жива съм. Ръцете ми са на пианист. Умът ми – на политически журналист. Професионалист съм. Работар съм. Искате да си поплача с Вас ли?! Не ви се получава. Знам и 2, и 200 – и в това ми е силата. Вечерта мога да чистя, сутринта да съм излядно облечена и гримирана и компетентна. Няма срамен труд, ако не е не морален…

– Ако не бъркам точно в този период, докато работехте в БНТ, бе тиражиран слух, че вашият баща е бил офицер от ДС – а тогава директор на телевизията бе Асен Агов – който много държеше да изчисти медията от агенти на службите. Но вие сте успели да стопирате разпространението на тази информация, взимайки лично военната книжка на баща си… Ще разкажете ли тази история?
– Господи! Татко ми не е бил доносник, нито в ДС, а Ви е пазил, малко момиче-интервюистка и родителите Ви е пазил – професор в областта на сигурността на България. Агов – да си гледа досието в ДС и да се скрие. ОК? Който иска – да си направи справка

– Вие сте се събудила след 5-дневна кома, успявайки да възстановите пареза на половината си лице и тяло… Какво се е случило тогава и този момент оказа ли повратен, ключов, при определяне на степента на осъзнаване изобщо на трудностите, с която разполагате и работите днес?
– Троловете ме „хранят“ яко. 98% от профилите, които пишат, че съм крива са фалшиви по данни на ГДБОП. Каква романтична история да Ви разкажа за възкръсването и възстановяването от смърт?! Бели веещи се завеси?! Зелен треви?! Музика от Слънцето или Луната?! Дайте го по-човешки. Не можех да се движа и говоря. Преодолях го. Сама. И, на „въпреки“ на лекарите…. Какво искате , освен болка, безнадежност и нечовешко усилие? Просто реших,че няма да се предам.

– Има ли нещо във времето досега, от което да се срамувате, или за което да съжалявате, че сте допуснала?
– Не. Никога не предавам. Никога на лъжа. Обичам вярно. Работя честно. Помагам без да търся отплата

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.