Сега четете
Изчакаха ли управляващите изборите за старта на непопулярните реформи

Изчакаха ли управляващите изборите за старта на непопулярните реформи

 

Revizoro Разпределение по най-добрия начин или запълване на дупки е бюджетът, който ще гласуват управляващите, коментираха в сутрешния блок на бТВ Таско Ерменков от БСП, Диана Йорданова от ГЕРБ, независимият депутат Велизар Енчев и Емил Димитров-Ревизоро от ПФ.

Зам.-председателката на бюджетната комисия Диана Йорданова отхвърли твърденията, че промените в сектор „Сигурност“ са обявени след изборите нарочно. „На 13 октомври, седмица преди изборите, законопроектът беше внесен в НС“, посочи тя. Аз съм доволна от разговорите със синдикатите в сектор „Сигурност“. Не може да се каже, че правим крачка назад с реформите, защото това, което направихме е да оттеглим наистина предложенията, които бяха записани в параграфи 9 и 16 по отношение на промени в сектора и да бъде гласуван на първо четене бюджета за 2016 година. Това, което се разбрахме по темата е да поставим началото наистина на реформите в сектора на сигурността и това да стане заедно с участието на всички заинтересовани страни, каза още Диана Йорданова.

„Вие бяхте принудени да капитулирате, иначе щяхте да бъдете пометени от този полицейски бунт. За опорочените избори отговорност носи администрацията“, обърна се към управляващите Велизар Енчев по повод отстъплението им от реформите, касаещи униформените.

Според Велизар Енчев, ако управляващите в България са били съобщили за замислените от тях промени, включително в сектор „Сигурност“, то те са щели да загубят катастрофално местните избори. Според Велизар Енчев досега е имало два пъти сериозно основание да се иска вот на недоверие срещу правителството – единия е заради проблемите и възникналите протести на служителите в сектор „Сигурност“, а второто основание е заради изключително опорочените и манипулирани избори.

„За 1 млрд., взет от „лошото“ управлението на Пламен Орешарски, хората на Бойко Борисов поискаха вот на недоверие, а правителството на Борисов взе 16 млрд. лева“, припомни Енчев.

По отношение на сектор „Сигурност“ – за 25 млн. не си заслужаваше да влизаме в такъв спор. Парите ще бъдат дадени в този обем, в който трябва да са“, отбеляза от своя страна Емил Димитров-Ревизоро.

С орязване нещата не стават, коментира промените в сектор „Сигурност“ Таско Ерменков. Той посочи, че става въпрос за привилегии, а компенсации.

Това, което се опитват да правят с бюджета на държавата, е да се събират пари от тези, които ги нямат – и за казаните, и за данък „Уикенд“, заяви Ерменков.

Вижте и

Охраната и осигуряването на сигурността в една държава не се състои само в осигуряването на дрехи и каски за служителите на реда, но не може да се очаква тези служители да си вършат добре работата, когато ти буквално ги прецакваш и им отнемаш с промени в закона не придобивки, а компенсации, които те са си изработили и то без дори да го обсъдиш с тях, коментира депутатът от БСП.

ВМРО и най-вече Ангел Джамбазки още преди три години говореше за засилване на мерките за охрана на границата ни – изграждането на оградата по границата с Турция, както и създаването на още повече бежански центрове от затворен тип. Тогава той беше обявен за ксенофоб, но виждате как коментират и какви мнения изказват по бежанската тема лидерите на страните в Европа, каза от своя страна Емил Димитров.

Министърът на финансите не е този, който осигурява и изкарва парите в една държава, той само ги разпределя и той трябва да се грижи за осигуряването на финансирането на важните за осигуряването сигурността на страната проекти, добави той.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.