Сега четете
Иван Костов: Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва

Иван Костов: Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва

„Правителството не може да се спотайва, да угаждат с фалшив батальон. Те трябва да реагират, да заемат позиция, защото иначе ще бъдат обвинени, че те, а не войната в Украйна, са вдигнали цените. Позицията ни е опасно колеблива. Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва. Важно е къде е смелостта на новия военен министър и къде ще застане. Властта да бъде смела, да има кураж и да води хората“. Това заяви бившият премиер Иван Костов по Нова.

 

България трябва да има проактивна позиция, а тя не е такава в момента, по мнението на Костов, който обясни, че това означава да сме солидарна страна с останалите членки. Това означава включително и да допуснем натовски сили у нас. Те и без това са тук, в България, но по други програми и договорености, това не демонстрира солидарност в тази ситуация, обясни бившият премиер.

 

Според него всеки превзет град в Украйна нанася голяма щета на руския народ. „Всяка победа на Путин е поражение за Русия. Как може да нападат Киев, майката на руските градове? Сега задачата на Путин е да ги деукрайнизира, защото те се обединиха около своята идентичност“, каза още Костов.

 

По думите му Путин минира гравитацията на Русия като световна сила. „Православието го разстреляха в тази война. Той елиминира Русия и е най-опасен за своята страна. Като се лиши от всички притежания, остава само една озъбена военна сила. Ще хвърля в ужас, но никога няма да привлича“, заяви Костов.

 

Според него санкциите са неочаквано бърза реакция на ЕС и НАТО. „Европа и Западът са река с много ръкави в спокойна местност, но в улея на войната тя се е устремила с все по-нарастваща сила. Този ефект Путин изобщо не го е очаквал. Няма как НАТО да затвори небето на Русия – това ще доведе до война и би било много лошо. Голям е рискът конфликтът да излезе извън Украйна. Шансът руската армия да завладее цяла Украйна е много малък, прогнозата за дългосрочна война е вярна, а конфликтът ще донесе страдания с бедствени мащаби“, посочи Костов. Според него руснаците няма какво да направят на ядрените централи, а просто искат да причинят енергийна криза.

 

Костов смята, че ако отстранят Зеленски, той ще се превърне в икона, която винаги ще стои между Русия и Европа. „Русия ще се самоизолира за десетилетия напред. Самият Путин се е изолирал и това най-много ме плаши“, подчерта бившият премиер.

 

Вижте и

Подкрепата за руския президент у нас е намаляла два пъти от началото на инвазията, сочат проучвания. А Костов смята, че част от нея ще се възстанови след определено развитие на военните действия. А в голяма степен според Костов българското общество е било подмамено още в началото на влизането ни в ЕС и НАТО, че можем да бъдем мост между Запада и Русия, че можем да угаждаме на Путин, той да прави голям шлем и Турски поток, а пък ние да бъдем членове на западната цивилизация.

 

Обръщайки се към посткомунистическото мнозинство, Иван Костов припомни, че Данте Алигиери им е отредил специално място в предверието на ада, при опортюнистите. „Вижте какво прави войната от нас, тя изтри цветовете, остана бяло и черно, опортюнистите са сиви, спотайват се в сенките. Не можем да се спотайваме, нито правителството, нито службите“, категоричен бе Костов.

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.