Сега четете
Здравната каса иска: Поне 15 минути преглед при джипито

Здравната каса иска: Поне 15 минути преглед при джипито

Предложението на НЗОК прегледът при джипито да е най-малко 15 минути е на път да скара лекари и каса. Според медиците, ако това се приеме, те ще преглеждат два до три пъти по-малко пациенти на ден.

„Здравната каса се заяжда с Българския лекарски съюз и лекарите“. Така председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира пред Нова тв искането на НЗОК да въведе подобно правило. „Ако това стане, пациентите няма да могат да си запишат час в следващите 20-30 дни“, поясни той.

„Това предложение не е дадено преди 2 месеца, когато започна формалното стартиране на тазгодишните преговори, а преди няколко дни, когато влязохме в тежък конфликт. В него има червена нишка. Тя е насочване на пациенти от извънболничната в болничната помощ, спестяване на средства и прехвърляне от едно перо в друго.

Първо казват, че прегледът ще бъде 15 минути. След това казват: „Ако не достигнете 46% досега е било 33% от профилактиката, ще ви плащаме по-малко. Ако нарушите критериите за качество, ще ви наложим двойно по-голям минимален размер на глоба и тройно по-голям на максимален“. Тоест всеки лекар да обхване повече пациенти, а в същото време им ограничаваме времето, в което може да правят профилактични прегледи”, обясни Маджаров.

Един общопрактикуващ лекар с 2000 пациенти преглежда средно по 50-60 души на ден, уточни председателят на УС на БЛС.

„В крайна сметка става невъзможно парите, които парламентът гласува, да бъдат заработени, уточни той.

„Не може да се слага времева рамка за преглед на пациент“, категоричен е и д-р Костадин Сотиров, личен лекар с практика в Пловдив и председател на местното сдружение на общопрактикуващите лекари. „Ако човек свърши една работа добре, но я свърши за по-кратко време, това не означава, че е работил некачествено. Напротив – означава, че е работил по-качествено“, смята той.

Вижте и

Според него това изискване е било въведено преди години с цел да се ограничи броя на прегледите и съответно на разходите на НЗОК за тях. Така обхватът на профилактичните прегледи е спаднал до 30%. „Въпреки епидемичната обстановка, след премахването му този процент се качи до 47%, наближи 50. Тази година се надяваме да е и повече. Това притесни ръководството на касата“, обясни той пред БНР.

„Здравната каса не е лекуващ орган, а платец на медицински услуги“, заяви от своя страна Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум. Той също е против минимална или максимална продължителност на прегледите. „Медицината не може да бъде слагана в рамки“, категоричен е той.

Личните лекари са разтревожени и от отхвърленото им предложение за улесняване на работата по заместване. Идеята им джипито да може да се замества от всеки друг лекар, а не от общопрактикуващ не се приема от НЗОК. Д-р Сотиров е категоричен, че при така предложения проект на Национален рамков договор БЛС няма да се върне на масата на преговорите, тъй като документът би лишил половината от населението от медицинска помощ.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.