Сега четете
За цената на тока, либерализацията на пазара, енергийните проекти и газовите коридори

За цената на тока, либерализацията на пазара, енергийните проекти и газовите коридори

temenujka-petkovaЗа цената на тока, либерализацията на пазара, енергийните проекти и газовите коридориГост: Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Резюме: Като безпочвени и силно манипулативни определи обвиненията на депутати към енергийното министерство ръководителят на ведомството Теменужка Петкова.

Твърденията на Румен Петков от АБВ и на Драгомир Стефанов от „Гергьовден“, че се заобикаля обществена поръчка целят да заблудят обществото, че се правят задкулисни договорки в енергийния сектор, каза пред БНТ министър Петкова.

В АБВ очевидно разполагат с корпоративна информация за разговорите с китайска делегация в София и с японски партньори в Япония, но пропускат да отбележат, че подписаните меморандуми са правно необвързващи, коментира Теменужка Петкова.

Седем от осемте блока на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и цялата ПАВЕЦ „Чаира“ са изграждани от „Тошиба“ и няма причина да не се разговаря с компанията по енергийни проекти, посочи тя.

По думите на Петкова, през 2015 г. НЕК намали загубата си от 2014 г. с 390 млн. лв., а сега НЕК реализира и положителен резултат от своята регулаторна дейност и сега е стабилна. Тук пълната либерализация на енергийния пазар е важна, за да доведе енергийния сектор до управление на пазарен принцип и решаване на проблемите в сектора.

„Либерализацията няма да ни раздели с производителите. Нашите взаимоотношения са по силата на дългосрочни договори, те са със срок 2024-2026 г., така че няма как да се разделим с тези търговци, но либерализацията на пазара…, всички ще търгуват енергията си през борсата. А НЕК е субектът, който ще покрива разликите и ще заплаща само тях, без да закупува задължително енергията както сега“, обясни още Теменужка Петкова.

Няма икономически основания за поскъпването на електроенергията от 1 юли, показват анализите на министерството на енергетиката. Все пак окончателното решение ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране, която работи обективно. Цената на тока зависи от финансовото състояние на Националната електрическа компания, която е буфер между производителите и потребителите и обира негативите от скъпата енергия, произвеждана от зелените и американските централи.

Вижте и

Стана ясно, че газовата връзка с Румъния е в най-напреднала фаза, а за нейното финализиране е необходимо да се довърши един участък от 2 км под река Дунав. „Ако всичко със строителството върви по график в началото на есента се надявам първия интерконтектор да бъде факт“, каза Петкова. По темата с добива на газ министърът подчерта, че са концентрирани усилията по Черноморието. „В момента се проучва „Хан Аспарух“. Очакваме резултатите от първия сондаж, ще има и втори сондаж и така ще видим какви са резултатите“, допълни Петкова.

Тя коментира и темата със санирането на панелните жилища. „Санирането, което в момента се извършва, е много сериозна стъпка към възможността българските граждани да пестят от енергийни ресурс. Това е дългосрочна и устойчива рамка. Енергийната ефективност дава възможност на хората да имат по-голям разполагаем доход за други разходи“, подчерта министърът.

БНТ, „Денят започва“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.