Сега четете
За политическия лабиринт при съставянето на новия кабинет

За политическия лабиринт при съставянето на новия кабинет

919500_10202307819591632_1325757175_oИнтервю с Боряна Димитрова, социолог, Антоний Тодоров, политолог

Тема: За политическия лабиринт при съставянето на новия кабинет

Резюме: В “Денят започва” говорихме за технологията на преговорите. Вмомента сме в разгара на преговори за съставяне на НС. Вчера 7 часа продължиха разговорите между ГЕРБ и Реформаторите. Днес на масата за преговори сяда Патриотичният фронт. По темата говорихме със социологът Боряна Димитрова и политологът Антоний Тодоров.

Димитрова отбеляза, че до този момент в България ние не сми имали такъв процес за съставяне на мнозинство и на правителство. При всички досегашни парламенти преговорите са били зад кадър, извън парламента, като вътрешни договорки между партиите, каза тя. Според не в рамките на този процес наблюдаваме две неща – сравнително точно отграничаване на позициите и стилистиката на преговорите. Социологът смята, че има продължаване на стилистиката от преди изборите . Процесът, който наблюдаваме в момента е една мъчителна трансформация на преход от предизборна кампания към преговори, които да могат да удовлетворяват и двете страни и да получат подкрепата на избирателите на всяка една от партиите, каза тя.

Вижте и

Тодоров мисли, че предизборната кампания в някакъв смисъл продължава. Той отбеляза, че са били направени заявления като оттегляне на предишни изявления, които могат да попречат на преговорния процес. Политологът се интересува как публиката гледа на това. Ситуацията е много нестандартна и нова и политиците трябва да си дадат сметка за това, каза той. Тодоров обясни, че наистина за първи път преговорите се водят толкова открито. Според него това е резултат от нетърпимостта на публиката към всякакви задкулисни договорки и политиците са принудени, в следствие на всичко станало през последните две години, да полагат усилия за по-голяма откритост. Тодоров смята, че партиите нямат толкова опит за публични преходи и това се вижда в хода на изявленията им.

БНТ1, „Денят започва“

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.