Сега четете
„За” и „против” отмяната на мониторинга върху България

„За” и „против” отмяната на мониторинга върху България

hristo-ivanovВ сряда (16 март) в Брюксел ще се състои среща на група български евродепутати за прекратяване на мониторинга от Европейската комисия над България и Румъния. Организатори са ГЕРБ, БСП и ДПС. Темата на форума е “Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект, препоръки”. Основната част от конференцията е посветена на “Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка – опитът на България”, в която говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният инспектор на Инспектората на Върховния административен съд Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Бившият правосъден министър Христо Иванов нарече коалицията ГЕРБ – БСП – ДПС коалицията Цацаров. По думите му в нея участва и г-н Пеевски със своите медии. „Тази коалиция има за цел да се обяви срещу мониторинга. Не защото въпросът е в мониторинга. Въпросът е в това дали в България ще има дълбоки реформи в правосъдието и дали ще има реална борба с корупцията по високите етажи на властта“, коментира Иванов. Той смята, че днес ГЕРБ – БСП – ДПС се опитват да произведат PR събитие, което от една страна да замъгли факта, че България и Румъния все повече се разделят в рамките на този мониторинг, а от друга – че в страната ни така и не може да се произведе необходимата воля и фокус за дълбоки реформи в правосъдието.

„Тази коалиция не е подчинена на политическа логика, а на властова. Това е онзи модел, по който България се управлява отвъд политическата логика на база на корупционни модели, на база на отказа от реформи. Човекът, който има персонална отговорност за това, че България в момента се разделя от Румъния, е г-н Цацаров. Три поредни доклада в неговия мандат, в които се казва – резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма“, заяви бившият правосъден министър. По думите му докладите от мониторинга имат огромно доверие у българските граждани. „Българските граждани знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес, защото това е най-силната политическа гаранция, че в България ще се случват реформи. Изследванията показват над 80 % доверие в мониторинга“, посочи Иванов.

БНТ, „Денят започва“

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.